Visit my YouTube channel here.

Boardwalk Empire: Season 5 (2014)

boardwalk empire season 5

Oppgjørets time har kommet.

Bilde: 1.78:1
Lyd: Engelsk DTS-HD Master Audio 5.1
Undertekst: Norsk

I den femte og siste sesongen av Boardwalk Empire forsøker Nucky Thompson å sikre alderdommen sin med å gjøre avtaler med andre alkoholprodusenter. Men det er ikke lett å gjøre avtaler når man ikke kan stole på noen, og det foregår flere maktkamper som ikke gjør det lettere for den smarte Nucky Thompson.

Den siste sesongen av Boardwalk Empire består av åtte episoder. Boardwalk Empire har vært en av mine favorittserier, nå gjenstår det bare to serier som jeg virkelig ser fram til når en ny sesong kommer. Seriene er Game of Thrones og The Walking Dead. Som du ser så begynner det å bli tynt i rekkene, man har vel blitt bortskjemt med alle de gode TV-seriene som har kommet de siste årene. Det er jo en grunn til at dette kalles gullalderen for TV-serier.

Som serie har Boardwalk Empire vært dønn solid. Hver gang det er duket for en ny sesong blir jeg alltid imponert over rollelisten. Jeg har ikke sett en bedre rollebesetning enn den i Boardwalk Empire-serien. Og det beste er at alle skuespillerne kler rollene de spiller, de leverer virkelig varene.

Jeg gledet meg og samtidig gruet meg når jeg skulle sette meg ned for å se den femte og siste sesongen av Boardwalk Empire. Mye av grunnen til det er at de fleste TV-serier aldri klarer å levere en siste sesong uten å skuffe. Den siste sesongen av en TV-serie er alltid den vanskeligste å lage, det samme kan man si om filmer som er svært gode helt til det viktigste i filmen, nemlig slutten og hvordan det hele ender. Det hjelper lite hvor bra filmen er hvis slutten stinker.

I den femte sesongen av Boardwalk Empire har man valgt å veksle mellom fortid og nåtid i serien. Vi ser hvordan spesielt Nucky Thompson vokste opp med sine foreldre. I starten var jeg veldig skeptisk til denne måten å fortelle oss om oppveksten til protagonisten i serien, jeg var redd for at det ville ødelegge rytmen. I starten så gjør det ikke det, men man merker det blir forstyrrende i de to siste episodene når de viktigste hendelsene er nåtiden og ikke fortiden.

Det viktigste med disse tilbakeblikkene er at man får se noen av de viktigste øyeblikkene i livet til Nucky Thompson, man ser hans søster dø og hans første møter med kommandøren. Poenget med disse tilbakeblikkene er å vise oss seere hva Nucky Thompson er villig til å gjøre for å klatre oppover i systemet. Han har en mørkere fortid bak seg som gjør at man ikke liker denne personen like mye som man gjorde i de foregående sesongene. Den femte sesongen er ute etter å virkelig skitne til denne karakteren.

Jeg vet ikke om man forsøkte å være morsom på bekostning av Steve Buscemi, men hva pokker er det med tennene til skuespilleren som spiller Nucky Thompson når han har blitt politimann? Dette er de styggeste og falskeste tennene jeg har sett i mitt liv! Skuespilleren får jo så vidt puste, han må åpne munnen slik at han ikke blir kvalt. Men skuespilleren er i det minste god til å etterligne Steve Buscemi, men de tennene da!

Men så kommer det store problemet med den femte sesongen. Sesongen har som sagt kun åtte episoder. Og så gjør man den tabben med at man har spart opp for mange sentrale karakterer opp gjennom sesongene, og flere av dem må bøte med livet. Noen av disse dødsfallene er ikke tilfredsstillende, det er ikke mye oppbygging slik man forventer det skal være når karakterer vi har fulgt i flere sesonger skal ta kvelden. Jeg skjønner bare ikke hvorfor man valgte å gjøre det på denne måten, hvorfor ikke drepe dem når det er først spenning og god oppbygging i de foregående sesongene? Kullsyren er vekk, det sprudler ikke like mye når man ser kjente og kjære karakterer dør i den femte sesongen.

Det er ikke bare dødsfallene som ikke helt stemmer. Enkelte sentrale karakterer gjør noen merkelige og dumme valg som jeg føler ikke de hadde gjort i de andre sesongene. Spesielt gjelder det for eksempel Nucky Thompson, han har alltid vært et steg foran de andre, nå virker han utbrent, lei og delvis dum. Hva skjedde plutselig med ham? Han er ikke den eneste, enkelte karakterer gjør idiotiske ting som de ikke hadde gjort i de foregående sesongene, her virket det som om man var desperate etter å få avsluttet serien.

Den femte sesongen er den svakeste sesongen av alle fem. Men slutten følte jeg satt som den skulle, den bød på en liten overraskelse som jeg ikke så. Totalt sett er Boardwalk Empire en av mine favorittserier som jeg faktisk har lyst til å se igjen, det sier jeg ikke om mange serier. Den hadde det meste, det er bare så synd at man valgte å spare på så mange sentrale karakterer helt inn i den femte sesongen, og at mange av dem døde så dumt og simpelt.

Bilde: 9/10 Lyd: 9/10 Ekstramateriell: 4/10

Bildekvaliteten er alltid strålende når gjelder Boardwalk Empire. Fargene er nydelige, bildet er ganske skarpt utendørs og det blir mykere innendørs.

Dialogen er klar og tydelig. Det skjer ikke så mye i denne sesongen når gjelder action, så sidehøyttalerne blir ikke ofte tatt i bruk.

Ekstramateriell:
Scouting The Boardwalk (15 minutter)
4 Audio Commentaries

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.