Visit my YouTube channel here.

Dragon: The Bruce Lee Story (1993)

dragon the bruce lee story

I’m no bastard, I’m Bruce Lee!

Bruce Lee ble bare 32 år gammel. Det er vel få i historien som har etterlatt seg så dype spor som Bruce Lee, og mannen ble bare 32 år! For meg så er Bruce Lee nesten et like stort navn som Donald Duck. Det er faktisk unormalt i min verden hvis man ikke vet hvem Bruce Lee er. Hvor kjent navnet er, vet jeg ikke, men det må ligge høyt på listen over de mest kjente navnene i verdenshistorien.

Mannen revolusjonerte kampsportverdenen med sin utradisjonell stil, og den dag i dag så ser man hvor rett han hadde. Se på de beste kampsportutøverne i verden, de trener forskjellige former for kampsport og bruker ikke et spesifikk mønster slik man gjorde før i tiden. Bruce Lee var en fremtidens mann, og ikke minst en mann med kunnskap og innsikt. Han var ikke trangsynt, og turde å utfordre systemet. Han var rett og slett en stor og intelligent mann.

Men for folk flest så er det filmene han ble mest kjent for. Jeg så filmene så mange ganger i min barndom, men for å være helt ærlig så var jeg en større fan av Jackie Chan og Sho Kosugi. Bruce Lee-filmene var litt for realistiske for min del etter å ha sett spesielt filmene til Jackie Chan, men jeg elsket å se dem for det. For maken til karisma skal du lete lenge etter, og for en hurtighet mannen hadde! Men som underholdning så var filmene til Jackie Chan bedre, men Jackie Chan er ikke i nærheten av å ha den utstrålingen som Bruce Lee hadde. Det Bruce Lee gjorde var å bringe kampsportfilmer til vesten, og vise oss i vesten asiatisk kultur og tradisjoner. Men han gjorde også det motsatte, han klarte å bringe to forskjellige verdener nærmere hverandre.

Selv om det er filmene Bruce Lee ble mest kjent for, så ble jeg tiltrukket av hans filosofi når det gjaldt kampsport og myten og mystikken rundt hans person. For det har kommet tonnevis av dokumentarfilmer om denne legenden, og jeg har sett noen av dem. Men til og med den dag i dag er Bruce Lee fremdeles et mysterium for meg, og slik vil jeg fremdeles huske Bruce Lee.

Nå til filmen. Det går fort unna i filmen fra oppvekst til filmstjerne og verdensidol. Men selv om det går raskt unna, så blir man veldig godt kjent med Bruce Lee og hans kone Linda. Når filmen er ferdig så visste man hva Bruce Lee stod for, og jeg fikk gåsehud flere ganger i løpet av filmen.

Filmen har flere slåsskamper, men de er rett og slett ikke noe å skryte av, for man føler at man sitter å ser en Jackie Chan-film. Det er totalt urealistisk med saltoer, og man ser at Jason Scott Lee sliter. Men så kommer det viktigste i filmen, og det er hvordan Jason Scott Lee fremstiller Bruce Lee, og der tar jeg meg av hatten. For det er en av de beste skuespillerprestasjonene jeg har sett når det gjelder å tolke en legende, akkurat slik Joaquin Phoenix gjorde med sin tolkning av Johnny Cash. Mannen stråler som Bruce Lee, og for et følelsesutbrudd han får mot slutten når han krangler med sin kone. Det ender med at han knuser garderobeskapet, se på øynene og ansiktsuttrykket til Jason Scott Lee i den scenen. Jeg ble sittende å måpe, for det var en sterk scene der Bruce Lee blir dratt i to forskjellige retninger. Ros skal også Lauren Holly ha som konen til Bruce Lee, Linda Lee. Hun er fantastisk i denne rollen, og hvis det er slik Linda var i virkeligheten, så var dette en sterk kvinne man må beundre. Sammen så har Jason Scott Lee og Lauren Holly en fantastisk kjemi, og man tror virkelig på denne historien som blir fortalt.

Det er mye faktafeil i filmen, men slik blir det når filmen ble laget i Hollywood. På en måte kan filmen sammenlignes med Big Fish når det gjelder å fortelle en historie. De som har sett Big Fish skjønner hva jeg mener. En vanlig historie blir fortalt gang etter gang, og etter hvert så begynner man å overdrive historien. Slik er Dragon: The Bruce Lee Story når det gjelder slåsskampene og hvordan Bruce Lee ble skadet i ryggen. Hvis jeg husker riktig ble Bruce Lee lammet da han trente med vekter og tok øvelsen good mornings. Hvis dette stemmer, er jeg glad for at jeg sluttet med den øvelsen for mange år siden. Men hvor mye faktafeil det er, vet jeg ikke. Det er selvsagt lett å finne ut.

Dragon: The Bruce Lee Story er en film som ikke imponerer når det gjelder kampscenene, men som imponerer når det gjelder menneskelig drama og skuespillerprestasjoner. Filmen er visuell vakker til tider, og spesielt mot slutten når Bruce Lee må slåss mot sin indre demon. Gravstøttescenen er fantastisk. Filmen har også fantastisk filmmusikk, som klarer å gjøre visse scener mye sterkere.

Bruce Lee, legenden som aldri vil dø.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.