Visit my YouTube channel here.

First Blood (1982)

first-blood.jpg

They drew first blood.

Jeg har gode minner om First Blood. Det var så mye prat om First Blood i min barndom. Filmen skulle ha en ekkel scene med en kniv der John Rambo blir torturert, og han blir skjært opp med en kniv over brystkassen. Men når man var på den alderen jeg var, så var jeg ikke moden nok til å forstå at First Blood var mer drama enn en actionfilm. First Blood var filmen som fikk meg skikkelig interessert i film, og til slutt fikk jeg mast meg til en VHS-spiller. Det var stort på den tiden, og jeg er like filmgal ennå takket være First Blood.

First Blood er en viktig film. Du har en mann som har drept for landet sitt, men hva er takken når han kommer hjem? Han blir trakassert av en sheriff, og senere slått og ydmyket av resten av staben. Det er kun en politimann som skjønner at John Rambo trenger profesjonell hjelp, men selvsagt vil ingen høre på ham. Idiotene vekker til live en drapsmaskin som lider av posttraumatisk stressyndrom. Det er jævlig å se på den behandlingen John Rambo får, og hvor lite forståelse noen mennesker har.

First Blood er for meg mer thrillerdrama enn en actionfilm. Det ligger så mye bak handlingene til John Rambo. First Blood er veldig lik filmen The Fugitive, der John Rambo har politiet og militæret etter seg. Men istedenfor å flykte i det uendelige, tar John Rambo opp kampen. Han får bruk for sin tidligere militære erfaring der han legger ut feller og leker katt og mus leken med politiet og militæret. Det er bare at han er katten.

Nå skulle det egentlig ikke ha kommet noen oppfølgere til First Blood. First Blood er basert på en bok, og der dør John Rambo på slutten. Slutten på First Blood ble valgt da Sylvester Stallone ikke mente den originale slutten på filmen var riktig med tanke på budskapet, og da valgte man å la John Rambo overleve. Jeg liker best den originale slutten der John Rambo blir drept, for det er mer riktig med tanke på atmosfæren i filmen. Uansett er Sylvester Stallone fantastisk som John Rambo, og når han bryter i sammen på slutten av filmen, ja da husker jeg hvorfor jeg alltid har foretrukket Sylvester Stallone foran Arnold Schwarzenegger. Fantastisk rolletolkning fra Sylvester Stallone, rett og slett fantastisk.

Det First Blood har fått litt pepper for er Richard Crennas rolletolkning av Col. Samuel Trautman. Det er lett å se forskjell på Col. Samuel Trautman fra den første filmen til de to siste. Richard Crenna er en god skuespiller, men det var Kirk Douglas som skulle spille Col. Samuel Trautman. Men Kirk Douglas likte ikke slutten, for han ville ha den originale slutten der John Rambo dør. Så Richard Crenna ble hyret inn i siste sekund, og det er lett å se når du ser hans rolletolkning av Col. Samuel Trautman. Mannen er altfor vittig, og han føles ut som en komisk karakter der han lirer av seg gullkorn etter gullkorn. First Blood er en mørk film. Men Richard Crenna stråler som sola her, og det passer ikke inn i First Blood. Heldigvis fikk Richard Crenna nok tid til å sette sitt preg på de to neste Rambo filmene, og jeg må si jeg savnet Richard Crenna i John Rambo aka Rambo (2008). Det ble ikke helt det samme uten den gamle ørnen. Til slutt må jeg også nevne filmmusikken, for den er et klasse over.

First Blood er en fantastisk film den dag i dag, og det er noe med den dystre atmosfæren her som stikker seg ut. En viktig film, og ikke minst en god film.

9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.