Visit my YouTube channel here.

Fury (2014)

fury

En tanks, mange tyskere.

Bilde: 2.40:1
Lyd: Engelsk DTS-HD Master Audio 5.1
Undertekst: Norsk

Den andre verdenskrig går mot slutten, men en liten gruppe med hardbarkede menn som har en tanks har et mål. De setter kursen mot Berlin, men de setter livet sitt på spill og har alle odds imot seg.

Fury er regissert av David Ayer, som står bak filmer som Harsh Times, Street Kings, End of Watch og Sabotage. I hovedrollene finner man skuespillere som Brad Pitt, Shia LaBeouf, Logan Lerman, Michael Peña og Jon Bernthal.

Det er en god del år siden man lagde filmer som dette der man følger en liten gruppe med soldater som har en stor tanks og som er ute etter å sparke nazi-rumper. Men i mange av disse filmene så hadde man mye humor, Fury er ikke den type film.

Fury har fått blandede kritikker. Filmen kalles for den alvorlige Inglourious Basterds av noen, og det gjør ikke meg noe med tanke på at Brad Pitt var den som ødela en ganske så god film med sin fjollete karakter og tolkning. Han retter opp mye av det dårlige inntrykket med sin strålende rolletolkning i Fury.

Fury er en veldig underholdende film, men dessverre så holder den ikke helt til målstreken. Problemet er at regissør David Ayer som også har skrevet manuset, blir litt for ivrig mot slutten når det gjelder action. Et annet problem er at han også blir feig på samme måte som han ble i hans forrige film, End of Watch. Slutten i Fury er mildt sagt elendig og helt uforståelig. Det samme gjaldt slutten i End of Watch.

Fury er en type film som er best i de to første aktene der man lærer de enkle karakterene å kjenne. Dette er ikke kompliserte karakterer, her finner man alle stereotypene, men samtidig føles Fury ut som en litt unik film, jeg har i hvert fall ikke sett så mange filmer som kun handler om en liten gruppe som kjører rundt i en tanks. Jeg har selvsagt sett noen filmer, men ikke en film som kun konsentrerer seg om kun soldatene i en tanks. Das Boot er vel det nærmeste jeg kommer på, men det var om bord en ubåt. Utover blir det såkalte blandingsfilmer, der man følger flere forskjellige grupper som har hver sin oppgave. Men som sagt, det er lenge siden sist, så Fury var et frist pust.

Actionsekvensene er nydelige. Det er mye brutalitet man ser, samtidig er det vakkert å se på når tanksene fyrer løs med kuler og granater. På det punktet har David Ayer stålkontroll på det han holder på med, det er lekkert koreografert.

Som sagt er Fury en underholdende film, men David Ayer burde få litt hjelp av noen som er flinke til å skrive manus, for han blir for feig mot slutten. For meg virker det som om noen kan kjøre over ham under innspillingen. Han er flink når det gjelder å filme actionsekvenser, og actionkoregrafien i Fury er særdeles god. Men karakterene han skaper blir så endimensjonale, disse karakterene har vi sett og møtt i så mange andre filmer at de blir vanskelig å svelge i lengden.

Bilde: 10/10 Lyd: 9/10 Ekstramateriell: 6/10

Bildet er topp. Bildet er klart, ganske skarpt og fargene passer perfekt til tidsperioden og atmosfæren.

Lyden er også veldig god, her får man veldig klar og detaljert lyd med god bass. Det eneste som manglet var mer trykk, lydsporet blir litt for snill, jeg ønsket mer aggresjon når det først smeller som verst.

Ekstramateriell:
Blood Brothers (11 minutter)
Deleted & Extended Scenes (56 minutter)
Director´s Combat Journal (18 minutter)
Armored Warriors (12 minutter)
Taming The Beast (13 minutter)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.