Visit my YouTube channel here.

Kampen om tungtvannet (2015)

kampen om tungtvannet

Tøffe karer.

Bilde: 1.78:1
Lyd: Norsk DTS-HD Master Audio 5.1
Undertekst: Norsk, dansk, svensk, finsk

Nazistene er ute etter å lage atomvåpen, og noen tapre menn må sabotere det forsøket og da må de først få stoppet tungtvannproduksjonen.

Kampen om tungtvannet er en norsk serie på seks episoder som selvsagt er basert på sanne hendelser om nordmennene som saboterte tungtvannproduksjonen på Vemork.

Serien ble en stor suksess når det blir vist på NRK, og serien har også fått gode kritikker.

Nå husker ikke jeg noe særlig av denne operasjonen og det som fulgte etterpå. Jeg sov vel for mye på skolen under historietimene. Derfor var det litt artig å se en TV-serie om denne operasjonen, for da var jeg selvsagt våken da film først og fremst er min store interesse her i livet.

Jeg ble overrasket over kvaliteten i denne serien. Jeg forventet mye dårlig skuespill, mulig jeg tenkte på finsk fjernsynsteater som jeg husket fra barndommen som ble vist på NRK. Det var en grusom tid!

Men Kampen om tungtvannet er en veldig god serie som har en ulmende nerve hele tiden. Med tanke på at de fleste vet hva som vil skje og hva som skjedde i ettertid etter den første sabotasjen, så vil jeg tro at de vil fremdeles synes at serien er spennende og interessant.

Det fine med Kampen om tungtvannet som serie er at man følger mange forskjellige karakterer. Her følger vi norske soldater, direktøren for Norsk Hydro som må samarbeide med tyskerne og en tysk fysiker som skal forsøke å lage atomvåpen for tyskerne. På den måten får man i det minste litt variasjon slik at man ikke bare følger våre norske helter.

Kampen om tungtvannet er ikke en serie som føles veldig dyr ut. Men den kompenserer det med å lage en veldig intens og nervepirrende film der man på en måte blir glad i de norske soldatene som ikke har mye personlighet, men de trenger ikke å si så mye for de har en oppgave og noen av dem får mer skjermtid enn andre. Det blir faktisk en veldig intim film der det nesten føles ut som om man er i samme hytte som soldatene når de først har satt seg godt til rette, venter på ordre og sulter litt. Mose er snadder!

Noe av det mest interessante jeg fant i denne serien var direktøren for Norsk Hydro, som blir spilt ypperlig av Dennis Storhøi. Dette er den mest interessante karakteren i serien, hvilket lag spiller han egentlig på? Dette er en stram mann som virker veldig selvgod og høytidlig, men vi kan se noen små forandringer underveis som menneskeliggjør ham litt. Men det skal hans kone har mye av æren for.

Kampen om tungtvannet er en veldig god serie som både norske og utlendinger kan hygge seg med hvis man er interessert i krigshistorie, krigshelter og et perfekt sabotasjeoppdrag. Bare så synd at de som planla oppdraget ikke tenkte litt mer over planen sin, for det tok jo ikke mange måneder før tungtvannproduksjonen var i gang igjen.

Bilde: 7/10 Lyd: 8/10 Ekstramateriell: 0/10

Det er litt problemer med bildekvaliteten når gjelder denne utgivelsen. Serien har en spilletid på rundt 270 minutter, og alle seks episodene er fordelt på kun en disk. I mørkere partier sliter bildet veldig med macroblocking, det ser dessverre ikke særlig bra ut. I lysere partier ser det betraktelig bedre ut, men det er mange mørke partier i denne serien og da er det helt klart at her skulle man har fordelt disse seks episodene over to disker, for her ble det brukt for mye komprimering.

Dialogen er klar og tydelig. Til å være en krigsserie skjer det ikke så mye på lydsiden. Noen eksplosjoner blir det, de høres bra ut, ellers er det litt filmmusikk som dominerer lydbildet, men filmmusikken benytter seg for det meste av fronthøyttalerne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.