Game of Thrones: Season 5 (2015)

game of thrones season 5

Hun flyr!

Bilde: 1.78:1
Lyd: Engelsk Dolby Atmos

Det er svært vanskelig å skrive om det som skjer i denne serien. Det skjer og har skjedd så mye at en må bare starte en plass, så har du ikke sett den fjerde sesongen så vil jeg røpe litt av det som skjedde der.

Jeg har likt alle sesongene av Game of Thrones, og selv om jeg elsket den fjerde sesongen må jeg si at jeg ble litt skuffet over at noen av de beste karakterene ble drept. For en merker litt at serien har kvittet seg med noen av de mest ikoniske karakterene, for flere av de nye karakterene er ikke i nærheten av å kunne følge i fotsporene til noen av de tyngste karakterene man har sagt farvel til.

Og jeg merker at siden noen av de beste og tyngste karakterene har forsvunnet, så er det ikke like lenger interessant om hvem som vil overta jerntronen. Når serien har kvittet seg med noen fantastiske skurker jeg elsket å hate, så føler i det minste undertegnede en slags likegyldighet nå. Mens i de andre sesongene vil jeg bare se noen andre overta jerntronen foran øynene på familien Lannister, og da mener jeg hele familien.

Det kan jo ikke bli kjedeligere når tørrpinnene Stannis Baratheon og den endimensjonale Ramsay Bolton og hans tørrpinne av en far skal kjempe et større slag. Det er jo ingen som bryr seg om disse karakterene, de er så svake og totalt uinteressante. Det skal sies at en av sesongens beste scener er når Stannis Baratheon tar en kald avgjørelse, den scenen gjorde inntrykk. Men denne Ramsay Bolton er en latterlig karakter som forsøker å være så ond slik at han skal være skurken i serien man nå hater mest. Jeg hater ham ikke for at han er ond, han er bare så ufattelig kjedelig og endimensjonal.

Jeg synes den femte sesongen av Game of Thrones er den dårligste sesongen til nå. Problemet er at det skjer lite, selv om det er veldig mange forskjellige karakter vi følger. Det blir faktisk for mange karakterer i denne sesongen, noe som går ut over rytmen og kvaliteten. De andre sesongene har alltid plukket ut enkelte karakterer og grupper som får mest fokus, og da har alltid historiefortellingen vært meget god. Det samme kan ikke sies om den femte sesongen.

Veldig mange av karakterene står på stedet hvil, det er lite fremdrift og det går så utrolig tregt. Vi får se litt karakterutvikling, men det går veldig tregt og det er flere som ikke utvikler seg i det hele tatt. De er de samme.

Tregheten gjelder spesielt for de syv første episodene. Men så våkner endelig Game of Thrones opp når det gjenstår tre episoder. Da kjente igjen denne serien, da husker jeg hvorfor jeg elsker Game of Thrones som er min favorittserie. Da blir det store actionsekvenser, dramatikk og selvfølgelig en liten overraskelse i sluttminuttene.

Etter det jeg forstår har man funnet opp mye som ikke står i bøkene. Det merket jeg, rytmen stemmer ikke helt og det føltes ut faktisk som om det var noen episoder som kun var der for å fylle opp sesongen til 10 episoder. Det kalles for fillers.

Som sagt er mange av de mektigste og beste karakterene borte vekk fra Game of Thrones. Det dukker opp to nye grupper, den ene er en fanatisk, religiøs gruppe som skaper problemer for kongefamilien. Dette er en gruppe som jeg ikke likte, jeg har sett så mye av dette i andre serier og filmer, jeg hater denne type religiøse grupper. Det dukker også opp en gruppe som dragekvinnen må kjempe mot, men de har ikke noen sentrale representanter som jeg kan huske, så de blir litt mystiske. De fungerer mye bedre enn den religiøse gruppen som kan ta seg en bolle!

Og hvor i alle dager ble det av Brandon Stark og hans gruppe? Her får vi se en hektisk avslutning i den fjerde sesongen der hans gruppe blir reddet av en trollmann, men de er ikke med i det hele tatt i den femte sesongen. Hva i alle dager er dette her for noe tull?

Det som gledet meg mest var at en av mine favorittkarakterer dukket opp igjen. Du husker kanskje mannen som kunne skifte ansikt når han ville, nå er han tilbake og han er læremesteren til Arya Stark. Jeg digger begge disse to karakterene, og det blir spennende å se hva som skjer med Arya Stark i den sjette sesongen, for hun har fått problemer nå.

Game of Thrones er min favoritt TV-serie, men jeg håper at det ikke blir så mange flere sesonger nå. Nå har skaperne bak TV-serien tatt igjen bøkene, og de må være kreative når de lager nye historier og introduserer kanskje noen nye karakterer som ikke er i bøkene. Den femte sesongen viser større svakhetstegn, karakterene er værfaste, og noen av dem blir forflyttet på en merkelig måte, det gjelder spesielt en karakter som tar seg en liten flyvetur. Snakk om å ta noen steg tilbake da! Og for øyeblikket bryr jeg meg lite om hvem som vil sitte på jerntronen når mange av de beste karakterene er døde.

Bilde: 9/10 Lyd: 10/10 Ekstramateriell: 8/10

Bildekvaliteten er for det meste veldig god med et klart og detaljert bilde. På kjøligere steder er bildet veldig sterilt og kaldt, mens når vi besøker varmere steder blomstrer fargene. Minuset er at i enkelte scener er sortnivået litt dårlig, det blir for lyst.

Lydsporet er fantastisk. Dialogen er klar og tydelig. Lydsporet fyller opp rommet med klar og detaljert lyd som er luftig og aggressivt. Game of Thrones har alltid hatt et fantastisk godt lydspor, og i den femte sesongen får vi også et Dolby Atmos-lydspor.

Ekstramateriell:
Anatomy of a Scene: Mother’s Mercy (30 minutter)
The Real History Behind Game of Thrones (40 minutter)
A Day in the Life (26 minutter)
New Characters/New Locations (8 minutter)
Audio Commentaries
4 Deleted Scenes (8 minutter)
Histories & Lore (27 minutter)
The Dance Of Dragons (20 minutter)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.