Game of Thrones: Season 4 (2014)

game of thrones season 4

Mange må dø.

Bilde: 1.78:1
Lyd: Engelsk DTS-HD Master Audio 5.1
Undertekst: Norsk

Kampen om tronen forsetter, men nå blir plutselig ting snudd opp ned på hodet når noe uventet skjer. For kampen om tronen hardner til, og mange vil falle.

Den fjerde sesongen av Game of Thrones består av 10 nye episoder som vanlig. Dette er i mine øyne nå den beste TV-serien som blir vist på TV. Etter at Breaking Bad ble avsluttet, er det ikke noe som helst tvil om hvem som er kongen på haugen. Det er Game of Thrones, jeg skjønner meg ikke på de som sier at Game of Thrones er en litt kjedelig og langtekkelig serie. Seriøst?

Den fjerde sesongen følte jeg var noe helt spesielt med etter kun to episoder. De sentrale karakterene som til nå har overlevd kan nå begynne å vise seg mer frem enn det enkelte har gjort. De fleste karakterene har man nå blitt godt kjent med, og de forskjellige historiene kan bevege seg raskere fremover enn det de har gjort tidligere. Men det skal også sies at noen av de mest sentrale karakterene tar seg en liten pustpause, da tenker jeg spesielt på Daenerys Targaryen og Tyrion Lannister. Men når det gjelder Tyrion Lannister får man en fin belønning, bare så det er sagt, så er man tålmodig vil man se at hans karakter forandrer seg ganske mye. Det blir spennende å følge ham videre.

Serien introduserer også noen nye karakterer. Når noen sentrale karakterer blir drept, så fylles de opp med nye karakterer når en ny sesong blir vist. Det jeg er spent på er hvor mange flere nye karakterer man kan egentlig introdusere, jeg har null kjennskap til bøkene, men det må vel begynne å bli litt tomt nå? I den fjerde sesongen føles det ut som om det ikke kommer til å dukke opp så mange nye karakterer, for det er flere i denne sesongen som dør enn det er nye karakterer som blir introdusert.

Noen av karakterene er fremdeles ute på den samme reisen etter fire sesonger. Det gjelder spesielt Bran Stark, han er ute etter å finne ravnen med de tre øynene som nå har torturert oss i fire sesonger hvis jeg ikke husker helt feil. Ser man på Blu-ray coveret, så er det bilde av ravnen med tre øyne man stirrer på. Så jeg var svært spent på om vi nå ville få litt mer svar på hva denne ravnen har å si for denne karakterens utvikling og rolle i spillet om tronen.

Den onde prinsen som nå har begynt å bli litt snill og sjarmerende er fremdeles den mest interessante karakteren i serien ved siden av sin kortvokste bror. Prinsen viser en litt gammel side når han på en måte presterer å voldta sin søster så å si, for meg virket det nesten som en straff for alt det onde hun har gjort og at seerne skulle nyte dette øyeblikket. For plutselig er det hele glemt, og prinsen er igjen klar for å være en snill og mykere mann, skal han ha oss til å tro, men hvem vet, her kan det snu fort!

Det mest interessante forholdet er nå det merkelige forholdet mellom Arya Stark og Sandor Clegane. Arya Starks forvandling har vært et av seriens store høydepunkter, hun begynner å bli en kaldblodig drapsmaskin og det blir spennende å se hva som skjer med henne. Dessverre fikk jeg ikke et ønske oppfylt, mer sier jeg ikke, men de som har sett alle sesongene skjønner sikkert hva jeg mener.

Det er to tre karakterer jeg er drittlei av i Games of Thrones. Jeg liker ikke Sansa Stark, jeg har aldri likt henne, det er klart en karakter jeg ønsker å se dø. Om hun dør i denne sesongen må du nesten se selv, men hun har for meg utspilt sin rolle for lenge siden. Det hjelper heller ikke at Sophie Turner som skuespiller er veldig flat og dårlig sammenlignet med mange av de andre skuespillerne i serien.

Så har vi Theon Greyjoy, han også har utspilt sin rolle for lenge siden. Klart det var morsomt å se denne ville og ustabile mannen bli torturert og miste penisen, han fortjente alt det vonde som Ramsay Snow bringer ham, men jeg kjeder meg når disse to karakterene deler skjermtiden. Spesielt synes jeg Ramsay Snow er en veldig svak karakter, en slags typisk endimensjonal bok-karakter.

Den tredje sesongen har en av de mest minneverdige sekvensene i TV-historien når gjelder et bryllup. Det skjer noe veldig overraskende i denne sesongen også, det er vel egentlig veldig sjokkerende, men jeg vet ikke helt om jeg synes det var like sjokkerende som det man fikk se i bryllupet i den tredje sesongen. Der ble jeg tatt helt på senga, jeg ble det også her, men bildene som vi fikk se i den tredje sesongen etter dødsfallene har brent seg fast i minnet mitt. Det var så mye mer emosjonelt enn dødsfallet i denne sesongen.

De to siste episodene i den fjerde sesongen er fantastiske og kanskje de to beste episodene til nå i serien. Den niende episoden byr på et veldig langt slag som opptar hele episoden. Her har man brukt mye penger, for det hele ser fantastisk ut til å være en TV-episode. Jeg glemte at jeg så en TV-serie, ser man på dette slaget og sammenligner for eksempel actionsekvesene med større Hollywood- produksjoner, så slår det store slaget i Game of Thrones veldig mange påkostede Hollywood-produksjoner langt ned i støvlene. Dataeffektene er gode, koreografien er variert og aggressiv og visuelt ser det strålende ut.

Den siste episoden byr også på noen overraskelser, og når man teller opp alle som har død av sentrale karakterer setter den fjerde sesongen en klar rekord. Jeg har klaget på at i de tre første sesongene var det bare sentrale karakterer som var snille som døde, nå begynner endelig skurkene også å dø. Deilig, men også litt trist, for noen av karakterene elsker jeg.

Game of Thrones er en serie som fremdeles holder koken. Det er nok av sjokkerende dødsfall i den fjerde sesongen, det er jo på en måte det Game of Thrones er kjent for, her dreper man karakterer som man forventer skal være med lenge, men plutselig var det over og jeg elsker det. Alle serier som spiller på spenning, vold og politikk har mye å lære av en serie som Game of Thrones.

Det jeg er veldig spent på nå er veien videre, for nå er det veldig mange sentrale og viktige karakterer som har død. Frem til midtveis i den fjerde sesongen har jeg skjønt spillet og hva karakterene er ute etter, etter at den 10. episoden var ferdig satt jeg og klødde meg i hodet for nå er det litt vanskelig å se hvilken retning enkelte karakterer vil ta, for det er noen merkelige valg her som kanskje er bedre beskrevet i bøkene, for det ble litt kryptisk i enkelte tilfeller i den fjerde sesongen.

Bilde: 9/10 Lyd: 10/10 Ekstramateriell: 9/10

Bildet er klart, men ikke så skarpt og fargene blir litt matte i scener som finner sted innendørs. I de to siste episodene syntes jeg bildekvaliteten ble betraktelig bedre, mulig på grunn av at disse to episodene var de mest påkostede. Da er bildet nydelig å se på, spesielt scener utendørs i nattmørket.

Dialogen er klar og tydelig. Lydsporet er fantastisk! Dette er et lydspor med mye kraft, alle høyttalerne blir tatt i bruk og fyller opp rommet med klar og detaljert lyd. Det er aggressivt og tøft! Nyt denne lyden!

Ekstramateriell:
The Fallen – A Roundtable (30 minutter)
The Politics Of Power (25 minutter)
Bastards Of Westeros (7 minutter)
Deleted Scenes (3 minutter)
Behind The Battle For The Wall (37 minutter)
11 Audio Commentaries
New Characters & Locations (8 minutter)
Blooper Reel (2 minutter)
In-Episode Guides
Histories & Lore

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.