Visit my YouTube channel here.

Live Free or Die Hard (2007)

Matt Farrell: You just killed a helicopter with a car!
John McClane: I was out of bullets.

Die Hard trilogien ble avsluttet på en verdig måte med en kjempebra siste film som var nesten like god som den første filmen. Selvsagt må pengegriske filmstudioer melke Die Hard navnet og ødelegge navnet John McClane med å lage en PG-13 film for å få mer penger i kassa. Når det er aldergrensen PG-13, kan de yngre også se John McClane på kino. Fakta er at de tre første filmene hadde aldersgrense R. Det ble mye ståhei når det ble lekket ut opplysninger om at Live Free or Die Hard ville få aldersgrensen PG-13. Selv Bruce Willis ble forbannet, men han ombestemte seg plutselig og sa at dette ville bli den tøffeste PG-13 filmen til nå. Så hva ofres når filmen får aldersgrensen PG-13? John McClane ofres. Banningen, ordbruk, blod og skikkelige voldsscener ofres slik at John McClane fremstår som en helt ordinær actionhelt uten personlighet. Og når ikke John McClane får si sin avslutningsreplikk, det folk forbinder med Die Hard, da går det faen meg for langt. Faen, jeg tror ikke jeg kan skrive flere banneord, for da blir det færre lesere når anmeldelsen får aldersgrensen R.

Regissør er Len Wiseman, en mann som har laget få filmer. Faktisk kun to filmer, før Live Free or Die Hard. Filmene er Underworld og Underworld: Evolution. Den første Underworld filmen digget jeg, men den andre var en skuffelse. Det er vanskelig å si om Len Wiseman var riktig regissør med dette elendige manuset og alle begrensningene han hadde når han måtte passe på at filmen fikk aldersgrensen PG-13. Han beviste at han kan lage gode actionscener i Underworld.

Selve historien i Live Free or Die Hard er så lik historien i Die Hard: With a Vengeance, bare at gullbarrer er byttet ut med servere. Live Free or Die Hard har ikke John McClane som sagt. Da er det actionscenene som er det siste som kan redde filmen. Og de er faktisk veldig få. Selv om de tidligere filmene hadde noen sprø og urealistiske actionscener, så tar det helt av i Live Free or Die Hard. Det ble en blanding av The Transporter og True Lies. Jeg likte tunnelscenen før bilen og helikopteret støter i sammen, men det var egentlig alt jeg likte. Det meste har man sett så mye bedre før, og actionscenene ble kjedelige.

Live Free or Die Hard er en film uten sjel, og historien er altfor lik den i Die Hard: With a Vengeance. For folk som er på min alder nå, er denne filmen som å banne i kirka. Live Free or Die Hard tilpasses dagens actionfilmer og yngre publikum. Dagens actionfilmer består egentlig av en ting. Og det er å få aldersgrensen ned til PG-13. Filmstudioene tør nesten ikke å få aldersgrensen R lenger, for noen glupinger tror at de vil tjene mye mindre penger. Men se på 300, som ble en stor kassasuksess med tanke på aldersgrensen. Tenk hvis Transformers hadde fått aldersgrensen R og en mye mørkere handling. Da hadde jeg vært i himmelen. Live Free or Die Hard gjorde det bra på kino hvis man ser på budsjettet, dessverre.

Skuespillerne gjør en god jobb, der skal man ikke klage. Det vil si alle utenom Bruce Willis som er fryktelig daff her. Til tider så virker det som om karen lider, og det er ikke rart når han må fremstille John McClane på denne måten. Men ærlig talt, hva er det som er så skremmende med dataterrorister? Herregud, nerdene angriper. Det er helt på trynet å ha denne type skurker i en såkalt Die Hard film. Igjen så Live Free or Die Hard tilpasset dagens samfunn og data styrer jo alt. Selvsagt er det mye sannhet når det gjelder hvor sårbare vi mennesker er hvis noen finner ut hvordan de kan sabotere og innhente datainformasjon. Det blir en verden i kaos.

Selv om de fleste skuespillerne gjør en god jobb, så hjelper ikke det når deres rollefigurer er kjedelige og filmen har tåpelig dialog. John McClane er ikke morsom med sine etterpåkommentarer her i det hele tatt. Det er som sagt pinlig å se og høre nåtidens John McClane.

For de yngre som kun har sett denne filmen, så har dere ikke sett en Die Hard film. Se de tre første, og dere vil skjønne hvor elendig denne filmen. Da vil dere også få møte den ekte John McClane. Jeg regner ikke Live Free or Die Hard som en Die Hard film i det hele tatt, og jeg tror ikke jeg er den eneste.

Men nå jeg driter i aldersgrensen R, for jeg vil avslutte med: Yippee-ki-yay, motherfucker!

5

2 thoughts on “Live Free or Die Hard (2007)”

  1. Har ikke sett den, skal ikke se den. Jeg ser av prinsipp ikke “action” filmer som er PG13, når jeg først setter på en popkorn action vil jeg ha rå vold, banning, sex og generelt alt som ikke er tillat for unger.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.