Visit my YouTube channel here.

Ong bak 2 (2008)

ong-bak-2

Tiang vil ha hevn!

Jeg ble aldri overbevist når jeg først så traileren til Ong bak 2. For de som elsker kampsportfilmer vet dere sikkert hva som skjedde under innspillingen av Ong bak 2. Jeg liker ikke at Tony Jaa har mistet bakkekontakten. Etter kun to filmer som hovedrolleinnehaver fant han ut at han skulle sette seg i regissørstolen og samtidig ha hovedrollen i Ong bak 2. Han tror allerede nå at han er den nye Jackie Chan, men Jackie Chan var en lærevillig mann det er få av i filmverdenen. Jackie Chan var alltid ute etter å lære noe nytt når han forfølgte kameramenn og andre under filminnspillinger på tidlig 70-tallet. Tony Jaa har virkelig mistet bakkekontakten når han lager Thailands dyreste film og setter seg i regissørstolen etter kun to filmer. Jeg regner ikke med de filmene han medvirket før Ong-bak og Tom Yum Goong, rollene han hadde var ikke store. Tony Jaa hadde spilt inn rundt 80% av Ong bak 2. Da begynte det økonomiske presset fra filmstudioet, og det endte med at Tony Jaa gjemte seg i noen måneder. Ryktene skal ha det til at han mediterte i en hule i to måneder før han gikk offentlig ut og unnskyldte seg på TV. Ryktene sier også at han ble pengegrisk og krevde mer honorar. De siste 20% av filmen tok Panna Rittikrai seg av, regissøren av Ong-Bak og Tom Yum Goong, såkalte mentoren til Tony Jaa. Han fikk også med seg karen fra Dynamite Warrior, Dan Chupong, i en liten rolle på slutten der han banker opp Tony Jaa. Blir spennende å se deres kamp i oppfølgeren, hvis det i det hele tatt blir noen oppfølger.

Det Tony Jaa mangler i filmene sine er humor, humoren man finner i de gode gamle periodefilmene til Jackie Chan og Sammo Hung. Tony Jaa er for alvorlig, og periodefilmer fra Thailand ser kjedelige ut sammenlignet med filmene fra Kina. Klær og bygninger er nitriste. Skitne menn og bambushytter preger periodefilmer fra Thailand. Jeg liker det rett og slett ikke når jeg har vokst opp med periodefilmer fra Kina. Tony Jaa er heller ikke sexy i sandaler. Sandaler er uansett ikke sexy i det hele tatt. Er noe med kleskoden som ikke stemmer i Ong bak 2. Det er mye som ikke stemmer med Ong bak 2. Historien engasjerer ikke, nok en film med Tony Jaa der historien ikke engasjerer. Man finner aldri de beste historiene i kampsportfilmer. Formelen er nesten alltid hevn og en ond skurk som har drept en venn eller et familiemedlem. Det pleier å fungere da skurken har personlighet, det samme pleier hans undersåtter også å ha. Ingen, absolutt ingen skurker i Ong bak 2 har særegen personlighetstrekk. Hovedskurken ler med høy røst, noe som pleier å være sjarmerende, ikke i Ong bak 2. Rollefigurene i kampsportfilmer må ha personlighetstrekk, igjen, ingen har det i Ong bak 2. Alle rollefigurene er like tomme som en tom pappeske. Det er rett og slett flaut!

Første timen er gørr kjedelig. Når det gjenstår 20 minutter begynner moroa, men igjen driter Tony Jaa seg ut når det er null form for spenning og oppbygging når han skal konfrontere hovedskurken. Kampscenene er heller ikke mye å skryte av sammenlignet med hva Tony Jaa har vist oss før i Ong-bak og Tom Yum Goong. Beste kampscenen er i starten når han viser at han behersker kinesisk kung fu, og det morsomme er at han utøver drunken boxing. Det var morsomt med tanke på Jackie Chan og Drunken Master-filmene. Men Tony Jaas kung fu er ikke imponerende. Han gjør alt så tydelig, flyten mangler, det kan de fleste se.

En problem som går igjen er motstanderne til Tony Jaa. En kampsportfilm kan bli ødelagt når vår helt ikke har en verdig motstander som kan slåss i virkeligheten. Dan Chupong får ikke mange sekundene når han gir Tony Jaa litt juling. Jeg håper deres neste kamp i Onn bak 3 vil bli fantastisk. Tony Jaa sin rollefigur får en del juling i Ong bak 2, det er bra. Men motstanderne er for dårlige og filmen mangler flere sterke skurker. Til sist må jeg klage på det samme som jeg har gjort tidligere. Motstanderne til Tony Jaa står i ring og venter på tur. Tony Jaa får alltid tid til å kun konsentrere seg om en motstander om gangen. Siden Tony Jaa er mest kjent for Muay Thai-stilen i sine filmer som ser bra ut i korte perioder, er det denne stilarten som hindrer ham å slåss mot flere samtidig? Igjen må jeg bruke ordet flyt. Tony Jaa er hardtslående, men flyten de beste kung fu-utøverne har kan jeg ikke se i Tony Jaa. De kan slåss mot flere samtidig, og det ser realistisk ut i mange tilfeller. Jeg innbiller meg at det er kampsportformen Muay Thai som er problemet. Den kampsporten er nok basert en mot en. Heldigvis trener Tony Jaa flere stilarter, og han burde helt klart konsentrere seg på kung fu.

Ville stunts får man ikke i Ong bak 2, omgivelsene tillater ikke det. Det er to-tre spenstige scener, spesielt med en elefant på slutten, ellers er dette de dårligste kampscenene Tony Jaa har gjort som hovedrolleinnehaver. Det Tony Jaa først og fremst satser på er historien, kjærlighet og drap. Jeg er så lei av en kjærlighetshistorie mellom to mennesker når de er barn. De er ikke lenge sammen før de blir skilt, men selvsagt skal de ha hverandre når de er godt voksne også. Kvalmende og fordummende!

Ong Bak 2 er klart den dårligste filmen til Tony Jaa der han selv har hovedrollen. I det hele tatt å bruke tittelen Ong bak er patetisk. Ong bak 2 har ingenting med originalen å gjøre, absolutt ingenting! Man melker bare navnet, tragisk men sant. Jeg har nevnt det tidligere, men en god ting kan ikke sies for ofte. Tony Jaa må komme seg vekk fra filmindustrien i Thailand og slå seg sammen med Donnie Yen som troner alene på topp i denne sjangeren. Donnie Yen fortsetter å utvikle seg, han tør å tenke nytt. Han er ikke den beste skuespilleren, men han har mye å lære bort. Mannen har jo jobbet med Yuen Woo-ping. Tenk hvis Tony Jaa hadde tatt turen over til Hong Kong, samarbeidet med Sammo Hung og Donnie Yen. Tony Jaa trenger virkelig ikke å dra over til Hollywood, de skjønner ikke hvordan kampsportfilmer skal filmes.

Kanskje det er for mye forlangt å kreve at Tony Jaa skal bli den nye Jackie Chan. Jackie Chan er unik, han har ofret alt for å nå toppen, dessverre også hans egen familie. De fleste gjør ikke det, men Tony Jaa burde komme med bedre filmer når det nesten tar 3 år mellom hver film. Ong bak 2 har en åpen slutt, såkalt cliffhanger. Jeg kan ikke si jeg gleder meg til fortsettelsen. Tony Jaa passer best inn i moderne omgivelser. Jackie Chan og Sammo Hung glir perfekt inn i periodefilmer og i moderne omgivelser. Det gjør ikke Tony Jaa. Kan Tony Jaa noe annet enn å sparke ræv? Kan han vise noe som skuespiller? Vil han bli forbli en tørrpinn resten av karrieren? Han er ikke akkurat et sjarmtroll. Tiden vil vise, men jeg har mistet mye av respekten for Tony Jaa etter denne skuffelsen og oppførsel.

4

2 thoughts on “Ong bak 2 (2008)”

 1. Jøss, der lærte jeg masse gitt *ler*
  Donnie Yen er min favoritt skuespiller fra Asia uten tvil. Jeg finner kampscenene og filmene han er med i veldig bra. Samt siden jeg så Wing Chun så har’n passert Jackie Chan i mine øyne for lenge siden. Nå har jeg vært Jackie fan så og si hele livet men jeg har blitt litt lei at han har den prøver å være morsom heletiden faktoren.
  Nei Donnie er min helt, det er sikkert.

  1. Har selv vært fan av Jackie Chan siden jeg var en liten pjokk. Jackie Chan eide 80-tallet og starten av 90-tallet, så overtok Jet Li før han ga stafettpinnen videre til Donnie Yen. Donnie Yen er ikke den beste skuespilleren, men han er klart den dyktigste kampsportutøveren og han bringernoe nytt i en ellers utvannet sjanger. Grunnen til at Donnie Yen aldri har slått skikkelig til før dette tiåret er kanskje han har blitt mer voksen og lært litt her og der? Tydelig at Sammo Hung er en av hans forbilder innen koreografi. Talentet har alltid vært der. Det er jo kjent at han digger seg selv, og han har nok et rykte som sikkert har ødelagt noen fine roller.

   Donnie Yen har som mange andre nok Bruce Lee som sitt store forbilde, og Donnie Yen gjør som Bruce Lee, tenker nytt og gjør filmene mer interessante med nytenkning. For min egen del er Jackie Chan i en særklasse. Det er bare en Jackie Chan, og filmer som Police Story, Drunken Master 1 & 2, Project A, Dragons Forever, Miracles og Armour of God er filmer jeg verdsetter høyt. Donnie Yen er klart den beste martial arts utøveren, men karismaen, gleden og de ville stuntene til Jackie Chan har han ikke. Donnie Yen blir litt tørr og selvhøytidelig i mine øyne, men heldigvis er han ikke like ille som Tony Jaa. Den mannen burde spre mer glede i filmene han medvirker i, for den karen er en skikkelig tørrpinn.

   Selv har jeg alltid vært stor fan av Yuen Biao. Han har alltid vært undervurdert.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.