Visit my YouTube channel here.

Rikidozan (2004)

En koreansk helt i Japan.

Rikidozan er basert på sanne hendelser om en koreansk emigrant som opplever tøffe tider i nasjonalistiske Japan. Han prøver seg som sumobryter, men etter 10 år satser han i stedet på profesjonell fribryting. Etter noen år i USA ankommer han Japan som en helt. Med rundt 300 kamper i ringen bringer han profesjonell fribryting til Japan. Men Rikidozan er en mann med mange demoner.

Den alltid eminente Kyung-gu Sol var et perfekt valg til å spille drittsekken Rikidozan. Kyung-gu Sol er verdensmester i å spille førsteklasses drittsekk. Men er det underholdende å følge en drittsekk på nedturer og oppturer? Nei, og det kommer det heller aldri til å bli. Se bare på Raging Bull med Robert De Niro. Den filmen ble ødelagt da man får null sympati for den usympatiske Jake La Motta. Samme er det med Rikidozan. Mannen er et råttent eple, og hva som gjorde utslaget får vi aldri svar på hvis man ikke har blitt utsatt for rasisme som koreaner i Japan. Jeg skjønner selvsagt litt, men det er mye bedre å følge en sympatisk person som til stadighet opplever nedturer, det er da man blir glad på rollefigurens vegne når endelig oppturene kommer. Denne følelsen eksisterer ikke i Rikidozan.

Et annet problem er at vi aldri ser treningen Rikidozan må gjennom for å bli profesjonell fribryter. Han reiser til USA, kommer tilbake etter 300 kamper og er en rutinert fribryter. Slik bygger man ikke opp en rollefigur, dette er et klassisk eksempel på dårlig historiefortelling. Rikidozan er en film som tar noen skikkelige snarveier.

En film med mange mangler, men selv med et bedre manus tror jeg ikke dette ville forandre så mye på hva jeg følte om Rikidozan, den japanske selvopptatte helten som er i et land som hater hvite etter noen atombomber. Kanskje Japan ba om de to atombombene selv? Kineserne tror jeg frydet seg etter de to atombombene, jeg skjønner dem godt etter hva de opplevde med gale japanere. Japan er et forskrudd land med ganske latterlige tradisjoner, et land der flask høflighet og baksnakking er akseptabelt. Rikidozan fikk nok kjørt seg en god del, så hans onde jeg ble nok skapt av slemme japanere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.