Visit my YouTube channel here.

Safe House (2012)

How am I supposed to get more experience by staring at four walls all day?

Bilde: 2.35:1
Lyd: DTS-HD Master Audio 5.1
Undertekst: Norsk
Ekstramateriell: Making Safe House, Behind the Action, Inside The CIA, Shooting The Safe House Attack, Hand To Hand Action, Building The Roof Top Chase, Safe Harbour – Cape Town

Matt Weston har en kjedelig jobb i Sør-Afrika. Men så møter han en tidligere CIA-agent, Tobin Frost, som har blitt arrestert og plassert der han jobber. Så bryter helvete løs kort tid etter når leiemordere bryter seg inn og dreper alle med unntak av Matt Weston og Tobin Frost, som klarer å rømme. Men hvem kan Matt Weston stole på, og vil hjelpen komme tidsnok?

De første 40 minuttene står aldri stille. Her får man actionscene etter actionscene med mye energi og kaos. Det er tydelig at Safe House er inspirert av Paul Greengrass og hans to Jason Bourne-filmer. Det vil si mange nærbilder, urolig kamera og raske klipp. Men etter 40 minutter tar Safe House flere pauser underveis, og filmen finner aldri rytmen igjen. Safe House brenner av all sin energi den første halvtimen, og finaleoppgjøret blir aldri tilfredsstillende nok.

Det filmen bommer totalt på er den dramatiske delen der den forsøker å bygge opp en simpel støttemur rundt den unge agenten Matt Weston og hans kjæreste, og der han mister total kontroll over sin egen situasjon. Dette er en klein måte å bygge opp en rollefigur på. Her ligger også det største problemet med filmen, man bryr seg virkelig ikke om noen av rollefigurene i det hele tatt. Ingen av dem har sjel, ingen av dem er interessante nok, det gjelder absolutt alle rollefigurene, og det skuffet stort. Så mange gode skuespillere i mindre biroller, men ingen av dem har sjel eller noe form for en interessant personlighet.

Ryan Reynolds er ikke god i Safe House. Eneste han gjør i to timer er å være bekymret. Han forandrer seg ikke i det hele tatt. Han er en forvokst drittunge som ikke skjønner at han har en farlig jobb. Dette er ikke en actionhelt, dette er en sippeunge som trenger å få smake litt hard bambus på rumpeballene! Denzel Washington er som vanlig kul, han kan spille denne type roller i søvne. Mannen gjør aldri noe galt, selv om han har for fine tenner.

Etter en heseblesende start klarer aldri filmen å følge opp det den startet. Det blir for mye dødtid, og Safe House blir mot slutten en typisk politisk actionthriller som jeg har sett så mange ganger før. Ingen av rollefigurene kan man stole på, men det er innlysende hvem som er skurkene her. Jeg forventet en helt annen type film, så jeg ble litt skuffet. Dette er ikke en film som Panic Room, noe jeg trodde den skulle være. Safe House er en politisk actionthriller med en en ganske dårlig historie, men den blir reddet av actionscenene og lydsporet.

Bilde 9/10: Flott bildekvalitet med mye korn. Fargene er levende med mye dybde, og man ser alt av detaljer i ansiktene til skuespillerne. Strålende!

Lyd 9/10: Fantastisk lydspor som bruker alle høyttalerne. Her føler og hører man virkelig folkemassene, det føltes ut som om man var selv i en demonstrasjon eller på en fotballkamp. Skuddvekslingene er det trykk over, og filmmusikken fyller opp rommet Dialogen er litt lav de første minuttene, men det tar ikke lang tid før dialogen er høy og tydelig. Et bredt og luftig lydspor som mangler litt trykk i de lavere frekvenser.

Ekstramateriell 6/10: Ikke så mye spennende her. Bakomfilmen med skryt, hvordan man koreograferte actionscenene og flere til. Vi får også en merkelig kommentar der det sies at regissør Daniel Espinosa er flink til å gi rollefigurene en egen sjel. Seriøst? Lengdene på disse klippene er mellom 5-10 minutter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.