Visit my YouTube channel here.

The 13th Warrior (1999)

My mother was a pure woman from a noble family. And I, at least, know who my father is, you pig-eating son of a whore!

Det er ganske sprøtt at det ikke har kommet flere vikingfilmer opp gjennom årene, og det er en skam at ingen i Norge har baller nok til å lage en vikingfilm som har råskapen vi fant i Apocalypto. Hvorfor kan ikke de skandinaviske landene samarbeide, få til en vikingfilm vi kan være stolte av?

The 13th Warrior er en lett vikingfilm som er sjarmerende. Vi kommer aldri innpå rollefigurene. Det er mange å holde styr på, og de fleste får kun noen få minutter hver på skjermen. Det skjedde mye rart med denne filmen. John McTiernan lagde sin versjon som hadde lengre spilletid, og han satset mer på skrekk. Men ingen likte hans versjon. Michael Crichton erstattet John McTiernan, og han forandret en del scener og forvandlet filmen fra en grøsser til et actioneventyr. Jeg liker filmen som den er nå, men det merkes godt at klippingen og rytmen er forhastet. Se bare på den raske slutten vi får. Drep lederen, vink farvel til hverandre, slutt. Hva pokker er dette for en avslutning?

Råskapen til vikingene får man ikke her. I The 13th Warrior er vikingene høflige, det er ikke sånn jeg har sett for meg vikinger. Galskapen uteblir, det er ikke på denne måten jeg vil huske vikinger. Dannede, litt uhygieniske typer som hjelper andre, rimer ikke helt i min bok og min forestilling av tøffe vikinger.

Dennis Storhøi er herlig i The 13th Warrior. Han er høydepunktet i filmen. Han har karisma og glimt i øyet, synd at han ikke satset mer utenfor lille Norge. Antonio Banderas leverer også en god rolletolkning. Han passer ikke inn i omgivelsene, men det er jo poenget med filmen.

Litt blod og noen avkappede kroppsdeler ser man, ellers er ikke actionscenene noe å skryte av. Se bare på slagscenen mot slutten av filmen. Her har noen vært raske med klipingen, eller så har noen hatt hastverk med å få filmen ferdig.

The 13th Warrior har veldig mange feil, og det er nok pga. to regissører som lagde to forskjellige filmer. Jeg har alltid hatt lyst til å se John McTiernans versjon, hadde vært interessant å se hans tolkning. Merkelig at ikke den versjon har kommet ut på DVD ennå, den var jo så å si ferdig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

%d bloggers like this: