Visit my YouTube channel here.

The Departed (2006)

the departed

What Freud said about the Irish is: We’re the only people who are impervious to psychoanalysis.

The Departed er en remake av en av mine favorittfilmer, Infernal Affairs. Martin Scorsese er regissør, og han trenger ingen nærmere introduksjon. Rollelisten er virkelig imponerende, men Matt Damon som spiller Colin Sullivan har ikke noe her å gjøre etter min mening. Han er ikke den mest karismatiske, eller den dyktigste skuespilleren. Det viser han i The Departed. Jack Nicholson som Frank Costello har fått litt pepper for at han er for mye Jack Nicholson her. Noe jeg skjønner godt. Han passer ikke som en mektig leder, for mannen er jo splitter pine gal og overspiller så til de grader. Riktig stikkord i The Departed er overspilling. Mark Wahlberg som Dignam er et godt eksempel. De fleste trekker frem ham som muligens den kuleste rollefiguren her, men hva slags politimann er nå dette? Han klarer ikke å føre en normal dialog, og dette smitter seg utover i filmen til andre rollefigurer. Han banner og steiker, og det blir lite konstruktivt. Det virker som om skuespillerne forsøker å overgår hverandre med å være kulest i filmen. Takke meg til Martin Sheen som spiller Oliver Queenan. Der har vi en normal person som man respekterer. Jeg må også nevne Leonardo DiCaprio som spiller Billy Costigan. Leonardo DiCaprio og Martin Sheen er de gode skuespillerne i denne filmen. De overspiller ikke.

Jeg hadde litt forventninger til The Departed med denne rollelisten. Men det ble for mye tull. Så kommer problemene med filmen. Jeg fikk ikke Martin Scorsese følelsen her, han klarte ikke å sette sitt preg på The Departed. Litt Martin Scorsese følelse var det selvsagt. Henrettelsene er kjappe og brutale, og åpningscenen der Costello først møter Colin Sullivan er det klasse over. Her har vi litt av varemerket til Martin Scorsese. Men The Departed klarer ikke å bygge opp det gode spenningsnivået fra Infernal Affairs. Det visuelle mangler, og The Departed mangler den mørke stemningen fra Infernal Affairs. Kort fortalt, filmen mangler gnist!

Måten folk uttrykker seg på i Hong Kong er litt annerledes enn det amerikanerne gjør. Skuespillerne i Hong Kong er mer intense, og de er veldig flinke med å uttrykke seg med kroppsspråket. Som gangstere føles de mer troverdige, og ikke minst truende. Rollefigurene i The Departed er ikke intense nok, og da regner jeg ikke med Jack Nicholson sin overspilling. Hvor er gløden og lidenskapen?

The Departed har som sagt en haug med gode skuespillere, men det hadde Infernal Affairs også. Det er ingen Anthony Wong her, og denne karen er like dyktig som Jack Nicholson. Anthony Wong er faktisk kulere. Selv om Leonardo DiCaprio gjør en glimrende jobb, er han ingen Tony Leung Chiu Wai som spiller samme rollefigur i originalen. Jeg fikk skikkelig medfølelse med rollefiguren til Tony Leung Chiu Wai. Han klarte å skape en rollefigur man virkelig fikk følelser for. Skuespillerne i Infernal Affairs gjør en helt fantastisk jobb kontra de i The Departed, og de holder rett og slett en annen klasse i mine øyne. Det er ikke noen svake ledd i Infernal Affairs.

Soundtracket til The Departed har noen gode låter, men igjen når den aldri opp til Infernal Affairs. Kort fortalt om The Departed. Den mangler mye av det originalen hadde, og filmen har en altfor lys tone. Infernal Affairs var en mørk og dyster film, med en utrolig karakterdybde. Der man feller en tåre på slutten i Infernal Affairs, så gjør man ikke det i The Departed. Martin Scorsese valgte en annen slutt enn den som var i Infernal Affairs. Mildt sagt var slutten til Martin Scorsese meget upassende og dum.

Spilletiden i The Departed er altfor lang. Med en spilletid på nesten 150 minutter, er det utrolig at denne filmen mangler karakterdybde. Infernal Affairs har en spilletid på rundt 100 minutter, og der fikk man med det viktigste uten at det gikk for fort frem. Til slutt må jeg spørre. Hva er poenget med å lage en remake av en knallgod film som Infernal Affairs når filmen ikke er eldre enn 5 år?

En av de beste remakene av en asiatisk film, men totalt sett en middelmådig film som er langtekkelig og mangler gnist. Martin Scorsese nekter visst for at The Departed er en remake. Hvis dette er sant, så har jeg mistet mye av min respekt for Martin Scorsese. Scene etter scene er blåkopi av Infernal Affairs. Bare for at man har forandret noen ting her og der så mener Martin Scorsese at The Departed ikke er en remake. Tull og tøys, for her driter du deg ut Martin Scorsese (hvis dette er sant)!

Fortjener Martin Scorsese Oscar for The Departed? Nei! Men nå har Oscar-prisen i løpet av de siste årene mistet mye status. Jeg bryr meg lite om hvem som vinner eller ikke. Det er en liten stund siden jeg skrev denne anmeldelsen. Martin Scorsese vant Oscar for beste film og regissør. At denne mannen har fortjent Oscar for noen av sine tidligere filmer kan man ikke si noe imot. Spesielt Goodfellas ble snytt for Oscar i sin tid. Men at The Departed vant Oscar, kom vel ikke som et sjokk. Filmen skulle aldri ha vært nominert i det hele tatt, men de to ovennevnte prisene var plaster på såret fra akademiet til Martin Scorsese for tidligere tap. Det skjønner folk flest som følger med i filmverdenen. The Departed vant noen andre priser også, men det er beste film og beste regissør som teller mest.

6

One thought on “The Departed (2006)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.