Visit my YouTube channel here.

The Shining (1980)

the shining

Jack Torrance får jobben på Overlook Hotel. Jobben hans er å passe på hotellet, og gjøre diverse vedlikeholdsarbeid i vintermånedene når hotellet er stengt. Jack tar med seg sin kone og sønn. Sønnen merker fort at det er noe galt med hotellet, men da er det for sent. De er innesnødd, og Jack er i ferd med å bli gal.

Igjen så har vi en film basert på bok av Stephen King. Det ble noe bråk med denne filmen, for Stephen King likte ikke filmen. I 1997 kom det ut en miniserie av The Shining som var mer tro mot boka. Det er faktisk mange som mener den miniserien er bedre enn Stanley Kubrick sin versjon. Jeg har ikke sett miniserien, så det er umulig for meg å sammenligne disse to filmene opp mot hverandre. Men det er vanskelig å tro, med tanke på Jack Nicholson sin rolletolkning i denne filmen.

Jack Nicholson står for en av de beste rolletolkninger noensinne i The Shining. Shelley Duvall og Danny Lloyd blir så overkjørt av Jack Nicholson sin rolletolkning, at man nesten må synes synd på dem. Så godt spiller nemlig Jack Nicholson! Blikket til Jack, og kroppsspråket er i en klasse for seg selv.

En god bok, en god skuespiller og en god regissør ved navn Stanley Kubrick. Måten Stanley Kubrick bruker kameraet på i denne filmen er helt fantastisk. Når Danny farer rundt i tråbilen, måten Stanley Kubrick bruker kameraet der skaper en helt fantastisk stemning og du vet at det vil skje noe. Og Stanley Kubrick bruker tid på akkurat den scenen. Det dukker ikke opp noe rundt neste hjørne, og ikke rundt neste hjørne heller. Til slutt tror man ikke at det skal dukke opp noe i det hele tatt, og plutselig så dukket det opp noe allikevel. Praktfullt av Stanley Kubrick. The Shining har også en av tidenes ekleste scene der Jack står og kliner med kvinnen i det forbudte rom. Det han ser i speilet er rett og slett helt for jævlig, og jeg som seer vil ut av det rommet før Jack. Da snakker vi virkelig klassisk scene.

The Shining er en av de beste grøsserne som er laget. Som skuespiller må Jack Nicholson bære denne filmen på sine egne skuldre. Det han leverer i The Shining er fra en annen verden, så god er han i denne filmen. Stanley Kubrick briljerer med sitt kamerabruk og tålmodighet. Hadde det ikke vært for Stanley Kubrick sin tålmodighet, hadde vi sikkert fått en vanlig grøsser med null oppbygging hadde The Shining hatt en annen regissør. Takk og pris for at Stanley Kubrick tok jobben.

10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.