Visit my YouTube channel here.

Eyes Wide Shut (1999)

eyes wide shut

I have seen one or two things in my life but never, never anything like this.

Eyes Wide Shut var den siste filmen til Stanley Kubrick før han takket for seg. Som vanlig er spilletiden lang, rundt 160 minutter, og den første halvdelen blir i kjedeligste laget. Scenene med Tom Cruise og Nicole Kidman ga meg fint lite. Det ble teit i lengden med alle nakenbildene i starten, nesten så mye at det ble komisk. Mer pupper på skjermen, jo flere seere.

Den andre halvdelen er klart den beste når Tom Cruise havner i trøbbel og leker etterforsker. Fra han entrer huset, til alle spørsmål blir besvart, da er Eyes Wide Shut virkelig spennende. Seremonien før orgien starter er herlig, dette er Stanley Kubrick på sitt aller beste.

Det blir humor i den andre halvdelen også. Jeg vet ikke om det er ufrivillig humor, men komisk er det uansett når Tom Cruise må poengtere at han er lege, han viser ID og hele pakka. Han er lege, han er da til å stole på, for en lege er som en prest. Så alle barn er like trygge med en lege som en prest. Det finnes ingen engler, så det er sagt.

Hadde nå bare den første halvdelen vært bedre og ikke fullt så komisk. Stanley Kubrick utforsker sex og begjær på sin måte, noen ting fungerer bra, andre ting ikke.

One thought on “Eyes Wide Shut (1999)”

  1. Dette er ikke en film med handling. Stanley K visste at dette var hans siste film. Når jeg sier en film uten handling, mener jeg tilsynelatende. Det meste av “historien” blir fortalt de første 40 minuttene, alle de langsomme scenene forteller en historie, kronologisk. Forstår man bildene og symbolikken kan man “lese” hele Stanleys verdensbilde de første 40 minuttene. Den siste timen er bare til pynt, samt at filmer på 40 minutter ikke får kinodekning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.