Visit my YouTube channel here.

The Terminator (1984)

the terminator bd

You’re terminated, fucker.

Bilde: 1.85:1
Lyd: DTS-HD Master Audio 5.1
Undertekst: Norsk

En kyborg fra fremtiden blir sendt til fortiden for å drepe Sarah Connor. Samtidig blir en mann som heter Kyle Reese sendt for å beskytte Sarah Connor. Sarah Connor skjønner ikke hva som foregår, men det viser seg at hun har en sønn i fremtiden som er lederen for motstandsbevegelsen, og de er menneskerasens siste håp mot maskinene som har nesten utryddet menneskerasen.

The Terminator var James Camerons store gjennombrudd. Arnold Schwarzenegger hadde allerede begynt å etablere seg med Conan-filmene, men det ikke tvil om at folk alltid vil huske Arnold Schwarzenegger for Terminator-filmene.

Budsjettet var lavt når The Terminator ble spilt inn. Selv med utdaterte effekter er det en imponerende atmosfære James Cameron klarer å skape. Jeg har sett The Terminator så mange ganger. Jeg husker godt jeg leide filmen på VHS, jeg visste ikke helt hva jeg gikk til.

Det jeg husker best er atmosfæren, og Arnold Schwarzenegger som en skikkelig skummel, sadistisk jævel. Historien fungerer perfekt, og filmer som handler om tidsreiser er alltid interessante, men det er best å ikke tenke for mye når man ser denne type filmer. Det kan man gjøre senere, etter å ha sett filmen en del ganger.

I oppfølgeren fikk James Cameron masse penger å velte seg i, det betyr ikke at filmen automatisk blir en kjempefilm. Terminator 2: Judgment Day hadde flere problemer. Linda Hamilton ble supertøff og overspilte, Edward Furlong var ikke troverdig som en sterk fremtidig leder. Og til sist, Arnold Schwarzenegger kler ikke rollen som helten. Arnold Schwarzenegger er klart best som en ond Terminator.

Sammenlignet med Terminator 2: Judgment Day, er The Terminator mer en thrillerfilm. Actionscenene er ikke i nærheten av de vi fikk servert i Terminator 2: Judgment Day, men jeg elsker atmosfæren som blir skapt pga. at handlingen finner sted på kvelden og Arnold Schwarzenegger er skremmende. Denne atmosfæren er absolutt det beste med The Terminator, en atmosfære James Cameron ikke helt klarte å skape igjen i Terminator 2: Judgment Day. Det ble for mye fjolleri i oppfølgeren.

The Terminator tåler tidens tann, det er og forblir en klassiker.

Bilde: 10/10 Lyd: 9/10 Ekstramateriell: 4/10

Amerikanerne får en nyrestaurert utgave nå i februar. Britene fikk det for noen måneder siden. Etter det jeg forstår så er den skandinaviske utgivelsen den samme som den britiske, og den er folk svært fornøyde med. Jeg må si jeg ble veldig overrasket over hvor bra The Terminator ser ut denne gangen på Blu-ray Disc. Den første amerikanske utgaven var ok, men denne utgivelsen, spesielt bildekvaliteten, setter den gamle amerikanske utgaven virkelig på plass. Bildet er klart og svært detaljert der man ser svetteperler og andre detaljer som du sikkert ikke så på DVD-utgavene. Fargene er naturlige, sortnivået sitter som det skal og jeg kunne se noe skader på bildet. Kontrasten er satt litt høyt opp, men det skader ikke bildekvaliteten, for mesteparten av handlingen finner sted på kvelden. Bildet er ikke superskarpt, men det forventer vel ingen? Elsker du den første filmen, så er det bare å si, løp og kjøp!

Når det gjelder lydkvaliteten så ble jeg overrasket over hvor mye lydsporet benytter seg av sidehøyttalerne. Igjen ble jeg positivt overrasket, for eldre filmer har en tendens til å ha litt innestengt lyd og lite bruk av sidehøyttalerne. I The Terminator så jobber alle høyttalerne sammen på en eksemplarisk måte, det er et levende lydbilde vi får høre. Det er virkelig imponerende å høre detaljene i sidehøyttalerne som jeg aldri har hørt før. Lyden er klar, og det er faktisk litt trykk i lydsporet når våpen blir avfyrt. The Terminator imponerer både på bilde og lydsiden.

Ekstramateriell:
Creating The Terminator – Visual Effects And Music (13 minutter)
Terminator – A Retrospective (21 minutter)
Seven Terminated Scenes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.