Visit my YouTube channel here.

Veiviseren (1987)

Ikke kødd med samene! De vet ikke helt hva de gjør, men de har flaks!

Bilde: 2.35:1
Lyd: DTS-HD Master Audio 5.1
Undertekst: Norsk, Engelsk
Ekstramateriell: Dokumentaren “Veiviseren – slik ble filmen”, – Dokumentaren “Fra sameland til Hollywood”, – Intervju med Nils Gaup og Mikkel Gaup, Kommentarspor med Nils Gaup og Mikkel Gaup

Er det noe jeg forbinder med norsk film, så er det Veiviseren. Som de fleste som vokste opp på åttitallet så har jeg traumer når det gjelder norske filmer. Filmene på denne tiden var dørgende kjedelige, jeg skydde norske filmer som pesten på denne tiden. Men det var ett unntak, og det var Veiviseren.

I Veiviseren så følger vi en ung gutt som ser sin familie bli drept av onde personer som man ikke vet bakgrunnen til. Hvorfor vil de utrydde de hyggelige samene? Har sjefen for skjeggemafian blitt utsatt for joike-terror? Er det samene som kanskje er skurkene i filmen der de plager stakkars bymennesker som har hyret inn leiemordere for å bli kvitt de slitsomme samene? Den unge samen flykter og faller sammen når han ankommer en sameleir, heldigvis har han ikke sunget sin siste joik. Der klekker han ut en plan om å ta hevn og drepe de onde skurkene mens de andre i leiren forflytter seg til en annen plass nærmere havet slik at de kan ta seg en vask og mennene kan gjøre seg klare til kamp.

Veiviseren var ikke like bra som sist husket den var. Problemet med filmen er den unge samen som er en idiot. Han får fire menn drept bare på grunn av verdens dårligste plan. Mannen er lettere tilbakestående, det gjelder nesten alle samene i filmen. De er ikke særlig smarte, og jeg håper ikke at de representerer virkeligheten. Jeg har alltid hatt lyst til å reise opp til sameland for å studere de merkelige samene, det vil si, på trygg avstand. For Veiviseren er virkelig ikke en film som hyller samene på den måten den selv tror den gjør.

Den første timen er veldig treg, det skjer svært lite og filmen mangler følelser. Jeg merket at manuset er ganske simpelt i grunn. Grunnen til at Veiviseren ble så stor som den ble på åttitallet var nok på grunn av at det fantes veldig få norske actionfilmer. Man får ikke noe slags forhold til rollefigurene, de er så enkle og tomme, det må mer til enn hallusinasjoner og en sur joik for å sjarmere meg altså! Det beste med filmen er atmosfæren og utseende til skurkene som er det folk flest vil huske etter å ha sett denne filmen, og selvsagt de ikke så smarte samene.

Veiviseren er en kort film med en slutt som skinner, men den har tempoproblemer og dumme samer som kanskje skulle byttet plass med reinsdyrene i innhegningen.

Bilde: 7/10 Lyd: 6/10 Ekstramateriell: 7/10

Bildekvaliteten kunne vært bedre. Det dukker stadig opp flekker på bildet, bildet er også mykt og ser litt slitt ut. Fargene ser ganske bra ut, snøen er hvit og sortnivået ser for det meste bra ut. Jeg tror ikke Veiviseren vil se bedre ut enn det her.

Lyden er lav og frontbasert. Det er nesten ikke noe aktivitet i sidehøyttalerne, hvis noe i det hele tatt.

Ekstramaterialet består av et kommentatorspor, to dokumentarer og intervjuer. Dette er ganske interessant hvis man er fan av Veiviseren, spesielt intervjuene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.