Visit my YouTube channel here.

Zodiac (2007)

zodiac

Robert Graysmith: I’ve been thinking…
Paul Avery: Oh God, save us all.

Zodiac er basert på sanne hendelser om en seriemorder som herjet på slutten av 60-tallet. David Fincher er regissør, og han er kjent for folk flest. For dem som ikke er helt kjent med ham, kan jeg nevne The Game, Fight Club, Alien 3 og Se7en. Filmen og skuespillerne er i trygge hender, og det merkes. Det er flere sentrale rollefigurer her, og David Fincher har god kontroll. Han klarer også å få det beste ut av skuespillerne. Karakterdybden mangler hos rollefigurene, og det er nesten det eneste negative jeg kan komme på om Zodiac.

Zodiac har en lang spilletid på rundt 150 minutter. Det er kun litt dødtid midtveis i filmen, ellers merker man ikke at denne filmen er såpass lang. Zodiac er spennende til siste minutt, og selv om jeg hadde lest litt om denne saken før jeg så filmen, var spenningen der hele tiden. Det er ikke mangedrap her, og alle drapene blir begått innen den første timen. Historien hopper noen år fremover når det gjelder etterforskningen. Noen av de sentrale rollefigurene i starten faller fra, og andre overtar saken. Grunnen til denne hoppingen var at man til tider ikke hørte noe ifra Zodiac.

Jeg må si at jeg ble mektig imponert over drapene i Zodiac. Det vil si drapene var vanlige, men atmosfæren før drapene var i beste David Fincher stil. Det var ekkelt og brutalt. Scenen med kvinnen og babyen var en meget sterk opplevelse. Likeså knivscenen der et kjærestepar får gjennomgå. Intenst og jævlig i beste David Fincher stil.

Zodiac er en fantastisk David Fincher film, og han beviser at han fremdeles har det i seg med å regissere kvalitetsfilmer etter skuffelsen med Panic Room. Zodiac er en spennende film helt frem til siste sekund, og mer kan jeg ikke si. Det er ikke alle som har fått med seg denne historien, og da vil jeg ikke røpe hvordan det hele ender. Men irriterende er det ihvertfall.

Likte du Zodiac, vil jeg anbefale den sørkoreanske Memories of Murder. Denne filmen er også basert på sanne hendelser om en seriemorder som herjet i en liten periode på landet i Sør-Korea. Zodiac og Memories of Murder er til tider ganske like når det gjelder rollefigurer og fortellermåten. Memories of Murder er den beste seriemorderfilmen jeg noensinne har sett, men Zodiac får en fin andre plass.

Jeg synes Zodiac er en bedre film enn Se7en, og en av David Finchers aller beste filmer. Kanskje den beste.

9

One thought on “Zodiac (2007)”

  1. “Det er kun litt dødtid midtveis i filmen, ellers merker man ikke at denne filmen er såpass lang”.

    Her er jeg uenig. Kanskje jeg bare er allergisk mot filmer som begynner å trekke mot time 3, men “litt dødtid midtveis” synes jeg er en underdrivelse.
    Du skal ha rett i at filmen føles kortere enn den faktisk er, men jeg satt tidvis og tenkte på at jeg gjerne skulle ha vist hvor mye klokken var (men mobilen var selvsagt skrudd av i kinosalen, og det burde lages en usmakelig brutal slasher om de som ikke gjør det).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.