Visit my YouTube channel here.

American History X (1998)

I’m ashamed that you came out of my body.

American History X er en film som gjør inntrykk. Det er en film man blir sliten av, spesielt når nazistene får for mye skjermtid. Edward Norton leverer en av sine beste rolletolkninger. Men han har en av og på knapp. Han har alltid et lurt smil og glimt i øyet. Det lure smilet er der også når han blir sint, noe som ikke er passende. Når hans rollefigur opplever sterke opplevelser føler jeg ikke helt hans smerte. Edward Norton er en god skuespiller, men han vil etter min mening aldri være helt i toppen da hans svakheter er såpass synlige.

Historien i American History X er interessant, det samme er rollefigurene. Men det går litt raskt unna her synes jeg. Forvandlingen til Derek Vinyard skjer raskt, og jeg kjøper det aldri helt. For mange rollefigurer tar for mye tid, og det må den viktigste fortellingen betale for. Det er fortellingen om hvordan Derek Vinyard blir et nytt og bedre menneske.

Slutten sitter ikke helt. Det virker som om man gikk tom for ideer og at seeren skulle få en sjokkopplevelse. En slik påtvunget slutt liker jeg ikke, og slutten trekker filmen ned noen hakk på karakterskalaen.

8

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.