Visit my YouTube channel here.

Avatar (2009)

You should not be here.

James Cameron beviser nok en gang at han ikke er den beste historiefortelleren. Han er ikke kreativ nok. Historien og budskapet finner vi i Dances with Wolves og i en hel haug andre filmer, men dette forventet jeg. James Cameron er først og fremst en pioner i å utvikle nye filmtekniske løsninger, få følger ham der. Han bruker masse penger på teknologi, en god historie kommer alltid i andre rekke.

Jeg ble ikke imponert over effektene før det store slaget fant sted. Da så jeg ting jeg aldri har sett før. Før det synes jeg effektene gjorde jungelen og Pandora veldig sterilt. Jeg så den vanlige 2D-versjonen, jeg vet godt at jeg gikk glipp av atmosfæren og detaljene i 3D. Men jeg driter i 3D, jeg har ikke sett en film i 3D, og jeg kommer sikkert aldri til å se det heller. Jeg er ute etter å se en film, ikke ta på meg ekstra glass for å få mer dybde i bildet. James Cameron leker med teknologi og gjemmer sin elendige historiefortelling bak teknologien.

Det var spesielt de ville dyrene som så ganske jævlige ut. Så mye penger ble brukt, og dette var det beste de kunne lage? Na’viene er noen stygge blå skapninger. James Cameron kunne i det minste gitt oss noen penere skapninger som ikke hadde aksenten til jamaicanere. Den styggeste Avataren var den Sigourney Weaver styrte. Hun har aldri vært en skjønnhet, og hennes Avatar ser ikke ut i dagslys.

Avatar er en lang film som er ganske kjedelig før det blir lang kampscene helt mot slutten. Da våkner filmen til liv, det gjorde jeg også. Men jeg måtte ta pause tre ganger, historien var så uengasjerende og lite original, men igjen, det var som forventet. Vi snakker om en James Cameron-film.

Avatar er først og fremst en penisforlenger for James Cameron. Se hva jeg kan gjøre som ingen har gjort før meg var nok tanken bak Avatar. Han bommer mye, men han treffer også blink i en del scener der det er vanskelig å se hva som er ekte og hva som er CGI. Men jeg ble ikke overbevist, effektene i starten var ikke akkurat så mye å rope hurra for synes jeg. Det er først når mennesker og na’vier er i samme scener at man ser storheten i den nye teknologien skapt av James Cameron.

16 thoughts on “Avatar (2009)”

 1. 6 av 10? Herregud du er snill. Hvordan kan du gi Avatar den karakteren, med den omtalen? Du sier jo SÅ mye utrolig riktige ting: Kjedelig, lang, smurfer og ikke minst dårlig historie. Så da lurer jeg på en ting: Hvor får du de 6 poengene fra? Du nevner 1 gang at grafikken plutselig var kul, og jada den er vakker å se på, MEN hadde folk likt “Dis” vist den var vakker? Når jeg setter karakter tenker jeg litt slik “Hmm, ville jeg anbefalt den til andre? Ville jeg sett den igjen? Er filmen original? Er skuespillerne noe flinke” Osv osv. Så når da Avatar skriker NEI på alle spørsmålene, kan jeg jo ikke forsvare en 6 av 10. Nå har det seg jo slik at jeg ikke ga den en 6 av 10 da. Så jeg lurer min kjære Charisma. Hvor trekker du de 6 poengene fra? Yatzy? * Rister oppgitt på hodet* Nå trodde jeg faktisk du ikke ville like den, og jeg fikk jo til dels rett. Så det er i det minste noe, du hyller den ikke som “et mesterverk”. Det er jo bra. Det skal du ha “Kudos” for. Men nok en gang: 6 av 10? Da lurer jeg på hva som får 1….

  1. Siste året har jeg gått hardt gjennom samlingen min. Jeg har sett ca. 70 filmer i måneden. Jeg har sett mye dritt, å gi Avatar bunnkarakter er absurd etter min mening.

   Eksempler på bunnkarakterer har jeg gitt deg. Når vi utvekslet lister (Filmåret 2009) kom du med din bunnliste. Den listen består kun av større komersielle filmer, derfor jeg spurte om det var skuffelse etter forventning, for selv om det er to-tre stinkere på listen, har ikke de andre der noe å gjøre etter min mening. Det kommer an på hva og hvor mye man ser, jeg ser det som interesserer meg, uansett hva folk mener om filmene. Derfor ser jeg noen skikkelig stinkere i løpet av året.

   Avatar scorer mest i den siste kampscenen, Sam Worthington og Stephen Lang er solide skuespilelre, universet James Cameron skapte, litt magi og en slutt som var passende. Han skal også ha ros for sin søken etter å lage filmer på en ny måte, han la ned mye arbeid i dette prosjektet.

   Skal jeg forsvare James Cameron er det veldig få filmer som er originale. James Cameron leker seg med teknologien, det er ingen hemmelighet. Alle filmskapere henter inspirasjon fra andre, James Cameron er ikke like flink å skjule det.

   Jeg tror du må se mer drittfilmer Frode, og da snakker jeg om ekte drittfilmer som I Know Who Killed Me, Captivity, Beneath Still Waters, Death Bed: The Bed That Eats, Diary of the Dead, House of the Dead. Å sette Avatar i samme bås som disse filmene er jo hinsides!

 2. Faktisk sett de fleste møkka filmene du nevner. Altså det jeg tror Avatar har da som mange andre møkka filmer IKKE har er penger. Når du først bruker ørten og fnørtig milioner kroner på film, så KAN man lage bra film. Vist du ser på Waterwoold da, som KANSKJE er en kult klassikker og et godt bevis på at penger ikke er alt. Der ser du virkelig hva penger kan gjøre med hjernen din.

  Så er det da dette med ORIGINALITET og ikke minst MANUS. Jeg mener på ramme alvor at vist folk mener at det var fantastisk, ja da skjønner jeg ingenting. Ikke alle filmer er originale som du sier, men få filmer skriker plagiat som Avatar heller.

  Jeg ser nok like mange filmer som deg. kanskje 10-15 mindre. Jeg ser IKKE på meg selv som en særlig film snop som BARE ser kommerse filmer. Faktisk ser jeg nok mer Indie dokumentarer og filmer en de fleste. Fransk, italiensk, tysk ja europeiske smale filmer. Ser også mye smalt amerikansk, og nå i det siste har jeg begynt å snuse på det asiatiske som du vet.

  Så jeg mener nok at jeg har et godt grunnlag til å gi bunn karakter, og grunnen til at jeg sendte deg en liste med kommerse filmer som var dårlige i 2009 er fordi de fleste dårlige filmene jeg så i 2009 har nesten ingen hørt om. At jeg sier at (Oppdiktet tittel) “Thay lies in tries” er den dårligste filmen over alle så sier det andre og deg veldig lite. Derfor jeg velger å fokusere på kommerse når jeg lager lister på bloggen også. Vist jeg skulle hatt en virkelig liste med filmer med farger i tittelen så måtte jeg ha jobbet litt mer for å finne de gode smale. Men hvorfor skal jeg det? Når ingen andre har noe glede av det.

  Så avslutnings vis så vil jeg si: Jeg vil mene, og kommer sikkert til å mene at Avatar er vår tids versjon av “Plan 9 from outerspace”. Jeg vil ikke, og kommer aldri til å ville innrømme at denne filmen fortjener mer en 1 av 10. Den har like mye sjarme som råtne lik, et manus som det stikker atom avfall av, og James Camron (Som foresten nå vil ha en 3D komite som han skal sitte i, til å bestemme over hva som kan kalles en 3D film) er en fjøsnisse. Ed Wood snur seg i graven når jeg sammen ligner han med James. For Ed Wood sine filmer hadde sjel, noe Avatar ikke har…

  Så får folk heller kjefte på meg at jeg går så hardt imot Avatar, men klarer jeg å overbevise 1 person, bare 1, til å ikke se filmen, ja da kan jeg sove godt. Da får jeg bare bo der jeg er “hinsides utenfor all fornuft” Jeg vil heller bo der, en på en planet med blå smurfer…

  1. Ok, der kom det ny informasjon om deg som jeg ikke visste fra før. Du må skrive om deg selv om din filminteresse på bloggen din, lettere å få intrykk av deg og din filmsmak da. Du ser jo at jeg bommet grovt med lista du skrev 🙂

   Nå synes jeg du kan skrive om T1 og T2, Aliens, The Abyss, True Lies og Titanic. Jeg er stor fan av T1 og True Lies. Sist jeg så Titanic likte jeg den fremdeles. Aliens har aldri vært en stor favoritt, tror jeg gav den 6 sist jeg så den, samme som Avatar og T2.

   Men mener fremdeles det er hinsides å plassere denne i samme bås som de nevnte filmene. James Cameron brant for dette prosjektet, det tror jeg ikke Uve Boll eller Paul W.S. Anderson gjør når de lager sine bedritne filmer. Vi er enig i mye når det gjelder Avatar, men jeg registrerer også det positive, ikke kun det negative når jeg ser en film og bedømmer den.

   Min karakterskala er selvsagt subjektiv, som alle andre, de som sier noe annet lyver. Noen ganger kan sikkert karakterer på filmer virke misvisende etter teksten man har lest. Bloggen er først og fremst min lille filmjournal der alt jeg gir av karakterer stemmer i min verden og hva jeg setter filmen jeg har sett opp i mot. Derfor kan karakterer være mer ødeleggende enn til nytte. Mange ser kun på karakter, ikke noe annet.

   Jeg kan selvsagt skrive mer utfyllende, men det har jeg ikke tid eller ork til, derfor kan det nok i noen tilfeller være litt vanskelig å sette tekst og karakter i sammen. Men for min egen del forstår jeg selv hva jeg mener, det er det viktigste. Kjekt å lese hva man mente om en film når/hvis man ser den igen. En annen ting med bloggen er at jeg prøver å få lesere til å bli nyskjerrig på asiatisk film. Den blir todelt, en del for min journalføring av filmer jeg har sett og skrevet om, andre delen er å anbefale gode asiatiske filmer og selvsagt det motsatte.

 3. Jeg skjønner forresten at hatet for Avatar er irrasjonelt, og kun basert på rent hat ovenfor “stor filmer som er dårlige” Jeg beklager vist jeg kan virke litt ufin mot folk som likte filmen, det er ikke personlig ment, det er filmen…

  1. Slapp av, jeg klikker også på filmer, har vært og er der selv, men har roet meg ned etter at jeg har begynt å dra på årene. Reservoir Dogs og The Departed er to filmer som har fått gjennomgå. Men jeg ga The Departed 6/10. 🙂

 4. *Hemmelig info* Jeg driver å leker meg litt med WordPress nå. Vet ikke om det blir noe av, så der er det jo en egen kategori hvor man kan skrive om seg selv. Om det blir noe av får tiden vise, jeg irriterer meg foreksempel GRØNN over at jeg ikke finner en film “theme” der, oog at jeg ikke får til å gjøre det som deg (Ja jeg er en herme gås) slik at jeg kan summere innholdet kun ved noen ord, så må folk faktisk trykke på “Les mer” for å se alt. Har INGEN slike data egenskaper eller erfaringer, så det blir mye prøv og feil. Foreksempel 2 timer i går og i hele dag i tid. Jeg har nå skaffet meg domenet https://seeornot.wordpress.com. Vi får nå se om jeg får det til, får jeg gir f og gir opp, merker at jeg ikke er så utrolig langt ifra. Jeg kan da ikke koding og møkk…

  Tilbake til Avatar: Sinnet mitt vil nok ikke gå over så lett, men det sitter jo ikke så langt inne at jeg ikke kommer til å se Avatar 2. Jeg VET bare allerede hvilken innstilling jeg kommer til å ha inn i kino salen. Og ut fro den del…

  1. Hvis du vil kan jeg hjelpe deg. Vet ikke om hvor mye du kan gjøre i WordPress når du ikke har egen server, men kan ta en titt eller hjelpe deg over mail. Bare til å sende meg en mail, så skal jeg se.

 5. Avatar var ikke en spennende film i det hele tatt. Det er moderne versjon av Pocahontas-fortellingen. Hovedrollen har til og med samme initialer som John Smith i Pocahontas-historien (Jake Sully). Det aller meste er jo sagt, men en liten ting som plaget meg var hvor na’viene lærte engelsk. Det ble ikke sagt. Man kan anta de lærte det fra andre mennesker som var der, men vi får ikke vite. Og Stephen Lang er en helt stereotypisk colonel, muskler, singlet og crewcut. Filmen var også altfor lang! Handlingen kunne like så godt funnet sted i Kina, Russland eller noe annet. Eneste målet Cameron hadde med denne filmen var å vise hva han kunne. Det er absolutt ikke noe nytt med handlingen, og jeg gjespa faktisk i filmen, det var midt på dagen da jeg så den. Jeg skjønner virkelig ikke hvorfor så mange synes filmen er bra og fantastisk. Jeg ble skuffet.

 6. *Og Oscarprisen for beste blogg kommentar går til: OLE!* Kunne ikke vært mer enig, er deilig å ikke føle seg så utrolig ensom om å ikke like Avatar. Jeg kan telle alle som jeg vet om på 2 hender som ikke likte Avatar. Snakk om århundrets hype…

 7. Ingen kommentar. Tror jeg må sette meg mer inn i alle filmene før jeg kan gi en karakter, dessuten har jeg også bare sett filmen en gang, er mulig det finnes noe nytt og ekstraordinært der (lite trolig, but still). Vil være forsiktig med karaktergivning, om jeg skal rangere den etter alle filmer jeg har sett, om det skal gå på forventning og hvor mye oppbygging det har vært til filmen, eller om jeg bare ska gi karakter til utvalgte filmer og rangere de, eller bare om de oppfyller kravene jeg setter.

 8. Hinsides absurd å gi Avatar 1/10. Det lukter litt markeringsehov. Jeg er enig i alt du skriver i selve anmeldelsen, men de poengene holder ikke til en ener. Er heller ikke enig i at en film skal måles i forhold til bla budsjet, film skal måles på kvalitet på manus, skuespill, regi, effekter og hvor mye den engasjerer og underholder. Selv om Avatar scorer 0 på engasjement (bortsett fra diskusjonene om hvor dårlig den er), og 0 på manus er ok regi, brukare skuespillere og noen fantastiske effekter alene nok til å heve filmen til ett sted mellom 3 og 4. Personlig lander jeg på 3. Men filmen er bedre enn Twilight som jeg gir 2/10.

  1. Det er skrevet to anmeldelser av Avatar på siden. Den her er skrevet av CC (meg) der jeg gir 6/10, den andre av Frode som gir den 1/10. Tror du kommenterte feil innlegg?

   1. så det var 2 anmeldelser, men det var her den mest interessante diskusjonen var, så valgte å legge inn her.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.