Visit my YouTube channel here.

Che: Part One (2008)

che-part-one

Love of humanity… of justice and truth. A real revolutionary goes where he is needed.

Historien om Ernesto Guevara de la Serna og Fidel Castro har jeg null kjennskap til. Ernesto Guevara de la Serna forbinder jeg med tatoveringen til Diego Armando Maradona, så lite vet jeg om denne karen. Regissør Steven Soderbergh, har jeg aldri helt likt. Det er noe med filmene hans som ikke stemmer. Mangler energi er vel rette ord.

Jeg ble sittende igjen med et godt inntrykk av Ernesto Guevara de la Serna. Vi får ikke noe form for bakgrunnshistorie, her er det krig og planlegging med en gang filmen starter. Som soldat og leder viser Ernesto Guevara de la Serna samvittighet, noe som alltid er et godt tegn. Hvor tro denne fremstillingen er med hva som skjedde i virkeligheten, vet jeg ikke, men inntrykket var at Ernesto Guevara de la Serna var en mann som hadde sin ære i behold, ihvertfall i Che: Part One som er den første av to filmer.

Benicio Del Toro er strålende som Ernesto Guevara de la Serna. Han leverer en av de beste rolletolkningene i 2008, og han burde nok ha vært nominert til Oscar for beste mannlige hovedrolle.

Ikke forvent lange actionscener med store eksplosjoner. Det er skyting og eksplosjoner selvsagt, men her handler det mest om Ernesto Guevara de la Serna som person, hva han står for. Fidel Castro ser man ikke mye til. Che: Part One er filmen til Ernesto Guevara de la Serna.

7

2 thoughts on “Che: Part One (2008)”

  1. Jeg så filmen på Kosmorama filmfestival i Trondhjem, og ble sjokkert over at man kan fremstille en kaldblodig morder på en slik måte som Soderberg gjør; nemlig som en liten helgen. Nå kan det være at han skal balansere dette i neste del, men jeg tviler på det.

    Det er bekymringsverdig at folk både på min alder (jeg er 35) og yngre ikke vet mer om hvilken kynisk og samvittighetsløs morder Guevara var. Han stod for en menneskefiendtlig ideologi, gjorde så og si bare feil og var involvert i en rekke mislykkede kuppforsøk andre steder enn Cuba (bl.a. i Afrika). Castro lykkes i sitt statskupp og har klart å holde på makten gjennom undertrykkelse og overvåkning, slik andre kommunistregimer har gjort det før ham. Guevara var derfor ingen helt, og bør ikke være et ikon for noe annet enn en voldsforherligende og menneskefiendtlig ideologi: marxismen.

  2. Kjære Wilhelm, så nøytralt skrevet av deg, for det første, Che var ingen kaldblodig morder, alt jeg egentlig trenger å si her er : Maktovertagelser har aldri vært fredelige.

    Du frammstiller Fidel som en person som “klandrer” seg til makten gjennom overvåkning og undertrykkelese, grisebukta er jo et eksempel på at Fidel har stor støtte i landet sitt. Når ble en ideologi basert på human-etiske prinsipper menneskefiendtlig? Det har gått galt noen plasser, men det er kanskje ikke så rart når vi har USA som ødelegger for dem økonomisk. Ett eksempel her er handelsblokkaden rettet mot Cuba som fortsatt eksisterer den dag idag. Fidel tok makta i et land som var offer for imperialisme og var en turistattraksjon der folk sulta ihjel og analfabetismen var på sterk frammarsj, analfabetisme var også utbredt fra før av. Utdannelse var for de rike og arbeidsledigheta var stor. På TROSS av at de var et av verdens fattigste land, at de var utsatt for handelsblokkader, sabotasje og invasjonsforsøk klarer de fortsatt å vedlikeholde et samfunn der alle kan leve et verdig liv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.