Visit my YouTube channel here.

Jaws (1975)

En blodtørstig hvithai.

Bilde: 2.35:1
Lyd: DTS-HD Master Audio 7.1
Undertekst: Norsk
Ekstramateriell: The Shark is Still Working: The Impact & Legacy of Jaws, The Making of Jaws, Jaws: The Restoration, From the Set, Deleted scenes, Outtakes, Storyboards, Production Photos, Marketing Jaws, Jaws Phenomenon

Amity Island blir terrorisert av en stor hvithai. Martin Brody som er politisjef i den lille byen, tilkaller hai-eksperten Matt Hooper. Sammen med den gamle fiskeren og ringreven Quint, reiser de til havs for å drepe den store hvithaien.

Den dag i dag har det ikke kommet en eneste film som kan matche Jaws i denne sjangeren, og filmen er 37 år gammel! Det nærmeste man kan komme må bli Renny Harlins, Deep Blue Sea, og det sier sitt. Jaws var filmen som virkelig satt fart på karrieren til Steven Spielberg. Han hadde kommet ut med noen filmer før Jaws, men de kan ikke sammenlignes med hva Jaws gjorde for karrieren hans.

Det er Richard Dreyfuss som Matt Hooper og Robert Shaw som Quint, som stjeler showet her. De har god kjemi hele filmen, og Roy Scheider som Martin Brody blir bare med å turen. Hans karakter blir litt for anonym når de er på båten.

Effektene på haien er ikke av det beste jeg har sett når den viser seg veldig mye på slutten. Men igjen, det er imponerende med tanke på at filmene ble laget i 1975. Det var ikke noe særlig CGI på den tiden, så det er imponerende hva de klarte å levere. Man ser svakhetene på slutten når vi ser haien helt nærme, men den stemningen som de klarer å skape når vi ikke ser haien er utrolig, og det er det som gjør Jaws til en vinner i denne sjangeren.

Når jeg er inne på stemningen i filmen, så kan man ikke glemme musikken når haien kommer. Uten denne musikken hadde det ikke blitt det samme. John Williams gjorde en strålende jobb her!

Mange har prøvd å etterligne Jaws, men det er ingen som har kommet i nærheten av hva Steven Spielberg klarte med denne filmen. Jeg føler at Steven Spielberg kanskje kunne ha trimmet ned spilletiden litt på slutten, da det er noen scener som blir for lange på båten. Det er det eneste negative jeg har å si om Jaws. For noe av det mest positive med filmen er faktisk at selv ikke barn blir skånet når den store hvithaien skal ha seg litt mat. Det er fremdeles sjokkerende å se den dag i dag, det sier litt om hvor kjedelige filmer fra Hollywood har blitt.

For noen er Die Hard den perfekte julefilm, for meg er Jaws den perfekte sommerfilm. Etter du har sett Jaws har du ikke lyst til å svømme på dypet med det første. Du vet aldri hva som befinner seg nede i dypet.

Bilde: 10/10 Lyd: 8/10 Ekstramateriell: 9/10

Bildekvaliteten er fantastisk. Dette er en restaurert utgave, og det merker man. Bildet er sylskarpt, og fargene er nydelige i dagslys. Men det er noen enkelte scener innendørs som ikke sier så bra ut, men dette er flisespikkeri. Bedre enn dette får man ikke når filmen er hele 37 år gammel.

Lyden er også meget god, man må huske på at det originale lydsporet kun var i mono. Som forventet er ikke lyden fyldig, det blir litt tynn og hul, men fremdeles er det imponerende hva de fikk til når de oppgraderte lydsporet fra mono til DTS-HD Master 7.1.

Ekstramaterialet er det bare å ta av seg hatten for. Her får man to dokumentaren som varer i hele 2 timer hver, og mye annet som f.eks. slettede scener. Alt det du ønsker og trenger å vite om innspillingen, får du her i denne utgaven.

2 thoughts on “Jaws (1975)”

  1. ELSKER JAWS!!! Kan ikke vente til den er tilgjengelig i Norge! Har bestillt “Steelbook” utgaven fra Amazon.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.