Visit my YouTube channel here.

Mongol (2007)

Erobreren Genghis Khan.

Jeg vet lite om Genghis Khan. Men å lage en film om denne karen som kun varer i to timer er umulig. Vi er vitne til oppveksten til Temudjin, senere kjent som Genghis Khan, og han er ikke akkurat en heldig gutt. Mongolene er menn av ære og prinsipper, men det vil en ende ta. Jeg har lest litt om Genghis Khan, og det sies at Mongol tar seg friheter som ikke stemmer med den virkelig historien. Men det strides også om den virkelige historien, hva er fakta og hva er fiksjon?

Mongol er en russisk film med asiatiske skuespillere. Jeg tror det er mest kinesere i filmen. En japaner ved navn Tadanobu Asano spiller Genghis Khan. Han er en av de dyktigste karakterskuespillere i verden. Folk vil nok huske hans rolle i Ichi the Killer som gangsteren Kakihara. Dette er en skuespiller som følger sine lyster, og ikke filmer der pengene ligger. Han er på en måte Asias svar på Johnny Depp. Han tar sjanser, og det er det jeg liker med karen. Flott at ikke alle er så jævla glad i penger og medvirker i drittfilmer.

Mongol har et stort problem, og det er spilletiden. Filmen varer i to timer, og Mongol tar for seg en god del år fra barndom til Temudjin blir hersker. Det viktigste er at budskapet kommer frem om hvem denne mystiske erobreren var. Det klarer regissør Sergei Bodrov på strålende vis når han har en fantastisk karakterskuespiller som Tadanobu Asano i hovedrollen.

Her er det storslåtte landskap og en regissør som er dyktig med kameraet. Filmmusikken passer perfekt til bildene vi ser. Budsjettet var på rundt 100-120 millioner norske kroner, og det er imponerende å se hva Sergei Bodrov fikk ut av den beskjedne pengesummen. Virkelig imponerende.

Mongol er en interessant film om Genghis Khan. Litt skuffet over at karen plutselig fikk en svær hær under seg, for ham må ha vært svært overbevisende for å få så mange mennesker med seg. Det er det som er problemet med Mongol. Spilletiden er for kort, og Sergei Bodrov gaper over for mange år. Ryktene sier at Mongol skal bli en trilogi. Personlig håper jeg at ryktet er sant, for Mongol er en meget god film som kan bli enda bedre.

8

2 thoughts on “Mongol (2007)”

  1. Fin anmeldelse. Synes også filmen var veldig bra og det burde absolutt komme en oppfølger. Den beste av Dhjengis Kahn’s historie gjenstår ennå. Hvor har du disse ryktene fra?

  2. Takk for det. Når det gjelder ryktene om en trilogi kan du bare søke på google. Mongol +trilogy, og du vil få en del treff.

    Jeg håper at det blir en trilogi, men jeg har mine tvil egentlig. Den gjorde det ikke særlig bra på kino hvis man ser på tallene der. Flott film er det, og jeg lever i håpet om to nye filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.