Visit my YouTube channel here.

Infernal Affairs (2002)

infernal-affairs.jpg

I can’t finish the novel, I don’t know whether he’s good or bad.

I 2002 kom Wai-keung Lau og Siu Fai Mak ut med Infernal Affairs. Etter min mening Hong Kongs beste film dette tiåret. Selv om det er noen år igjen, skal det veldig mye til å lage en ny film av dette kaliberet. For oss som er glad i asiatisk film, gjorde det vondt at Martin Scorsese lagde en remake av en så ny film. Det var helt unødvendig, og ikke minst en umulig oppgave for Martin Scorsese. Martin Scorsese er god med gangsterfilmer, det skal han ha. Men han er til tider en ujevn regissør, og han klarte aldri å bringe atmosfæren fra Infernal Affairs til The Departed. Selv om han hadde med seg en rekke gode skuespillere, må de levere og være troverdige i sine roller. Det var det veldig få som klarte, en av de få var Leonardo DiCaprio. Men han klarte aldri å gi rollefiguren sin den dimensjonen Tony Leung Chiu Wai gjorde. Det er egentlig for mye forlangt, for Tony Leung Chiu Wai er en av verdens beste skuespillere.

Infernal Affairs har en rekke gode skuespillere, og alle leverer solide rolletolkninger. Som nevnt er Tony Leung Chiu Wai fantastisk, og man føler virkelig med denne politimannen som bare vil få sin identitet tilbake, men som holdes igjen av sin sjef. Sjefen spilles av selveste Anthony Wong, som igjen er blant de beste skuespillerne i verden. Han gjør noen ganger merkelige rollevalg, akkurat slik Tony Leung Chiu Wai gjør. De medvirker noen ganger i noen skikkelige drittfilmer, men slik er det når det er der pengene ligger. Skuespilleren som ikke passet inn i sin rolle i The Departed var Matt Damon. Han var ikke troverdig i det hele tatt, og han viser her at han ikke har et stort register å spille på. Veteranen Andy Lau klarer dette, og du ser i hans øyne at han til tider ikke vet hvilken side han holder med. Til sist har vi lille men solide Eric Tsang som gangstersjefen. I The Departed ødela Jack Nicholson denne rollefiguren med sin overspilling, men det gjør aldri ringreven Eric Tsang. Infernal Affairs sine skuespillere gjør en bedre jobb og de er mye mer troverdige i sine roller. Balansen her er perfekt, noe Martin Scorsese aldri klarte med sine skuespillere.

Infernal Affairs er en stilistisk politithriller, og det vises med fremragende kameraarbeid. Filmmusikken er noe av det beste jeg har hørt på film. Det går fra intenst til det sørgmodige, og passer scenene og hendelsene ypperlig. Jeg hører på dette soundtracket ofte. Jeg kan bare lukke øynene mine, og jeg ser scenene. Fantastisk.

Selv om filmen er kort er det god karakterdybde her, og man blir virkelig kjent med de to sentrale hovedpersonene. Igjen er dette takket være skuespillerprestasjonene til Tony Leung Chiu Wai og Andy Lau. Infernal Affairs har et godt tempo, og noen skikkelig spennende scener. Filmen blir aldri kjedelig, og regissørene klarer å kombinere spenning og det sivile livet til de to sentrale rollefigurene. Det som skiller ut Infernal Affairs fra de fleste filmer i denne sjangeren er rolletolkningene og dybden Tony Leung Chiu Wai og Andy Lau gir sine rollefigurer. Regissørene holder også stramme tøyler, slik at filmen aldri sporer av med unødvendige scener. Dette er igjen noe aldri Martin Scorsese klarte med The Departed.

Jeg har sett Infernal Affairs en god del ganger nå, og jeg blir alltid sittende med tårer i øynene når filmen er slutt. Selv om slutten ikke er den type slutt man ønsker, er den på en måte riktig med tanke på seeropplevelsen.

Det er stor klasseforskjell mellom Infernal Affairs og The Departed. Begge filmene har gode skuespillere, men ingen i The Departed kan stille opp mot Tony Leung Chiu Wai. Infernal Affairs har skuespillere som takler sjangeren mye bedre enn skuespillerne i The Departed. De fleste skuespillerne i The Departed taklet ikke denne sjangeren overbevisende, og jeg kommer aldri til å skjønne hva i huleste Jack Nicholson tenkte på med sin rolletolkning. Det må være alderen.

Infernal Affairs er et mesterverk.

10

One thought on “Infernal Affairs (2002)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.